Παρασκευή 21 Αυγούστου 2009

ΚΙΘΑΙΡΩΝΑΣ - ΕΛΙΚΩΝΑΣ


ΚΙΘΑΙΡΩΝΑΣ


ΕΛΙΚΩΝΑΣ

Καλησπέρα πουλάκια μου! Άντε τον ξεπεράσαμε τον σκόπελο των 50 ! Τώρα θα λέμε 50 something και χωρίς ελαφρυντικά στις κουτουράδες που κάνουμε ενίοτε. Λοιπόν τα πεντηκοστά μου γενέθλια δεν θα μπορούσα να μην τα περάσω με κάποια συνομήλική μου γυναίκα πούχουμε και τον ίδιο καημό , ότι μεγαλώνουμε δηλαδή. Ο σύζυγός μου θεωρεί ότι κάθε μέρα είναι σαν τις άλλες και τα γενέθλια δεν έχουν και πολύ μεγάλη σημασία γι' αυτό και δεν ήταν η κατάλληλη παρέα. Άντρες!!! Δεν καταλαβαίνουν σχεδόν ποτέ!!!
Η συνομήλικη μου είναι και κουμπάρα μου επίσης και φίλη από την εποχή που πηγαίναμε Γυμνάσιο. Χμ χμ θυμάμαι την πρώτη φορά που έμεινε σπίτι μου το βράδυ. Ο πατέρας της όταν πήγαμε και του τόπαμε πήρε ένα σοβαρό ύφος και είπε "Θα γίνει κακό προηγούμενο", την άφησε όμως. Από τότε πολλές βραδιές έμεινα σπίτι της κι αυτή στο δικό μου. Γίνανε πολλά κακά προηγούμενα ...
Λοιπόν τέλος οι εισαγωγές και προχωράμε στο προκείμενο. Σήμερα θα μιλήσουμε για δυο βουνά που στη μυθολογία ήταν λέει αδέρφια. Τον Ελικώνα και τον Κιθαιρώνα.
Ο Κιθαιρώνας είναι το βουνό που βρίσκεται πάνω από τα Βίλια Αττικής. Εκεί έκανε τη βόλτα του ο ημίθεος Ηρακλής και βοσκούσε το κοπάδι του. Ε βέβαια μέχρι τα 18 του ήταν βοσκός - κτηνοτρόφος , δεν έγινε κατευθείαν ήρωας, αυτά τα πράγματα θέλουν μια διαδικασία να πεις. Εκεί λοιπόν που πέρναγε ατέλειωτες ώρες μετυρώντας πρόβατα , πήρε ένα κλαδί από μια ελιά κι έφτιαξε ένα ρόπαλο, χρήσιμο εργαλείο για την εποχή. Μ' αυτό σκότωσε το λιοντάρι του Κιθαιρώνα που είχε φάει κόσμο και κοσμάκη.
Στον Κιθαιρώνα επίσης περνούσε ανέμελα τις ώρες της η Άρτεμη, που είπαμε ήταν περίεργος τύπος . Ήθελε να'χει τις περιπετειούλες της, αλλά αλλίμονο σε όποιον την γλυκοκοίταζε ή νόμιζε ότι την γλυκοκοιτάζει, δεν ήταν και Αφροδίτη αλλά το πίστευε ...
Εκεί στον Κιθαιρώνα βγήκε μια μέρα για κυνήγι με τα σκυλιά του ο Ακταίωνας[ κακή επιλογή έκανε], η Άρτεμη που λουζόταν σε μια πηγή νόμισε ότι την παρακολουθούσε και τον μεταμόρφωσε σε ελάφι. Τα σκυλιά του αμέσως πέσανε απάνω του και τον σκότωσαν , περνώντας τον για θήραμα. Από τον άδικο χαμό του πιστεύουν ότι πήραν τα ελάφια το θλιμμένο τους ύφος.
Ο Ελικώνας είναι βουνό της Βοιωτίας στα σύνορα με τη Φωκίδα προς τον Κορινθιακό κόλπο. Είναι σύμβολο της ποιητικής έμπνευσης , μια και σ' αυτόν κατοικούσαν οι Μούσες.
Στη Μυθολογία τα δυο βουνά ήταν αδέρφια κάτι σαν Κάιν και Άβελ. Ο Κιθαιρώνας βίαιος και κακός , ο Ελικώνας ήρεμος και αυτό που λέμε ...καλό παιδί!
Ο Κιθαιρώνας σκότωσε τον πατέρα του κι έριξε τον Ελικώνα στον γκρεμό. Στην προσπάθειά του όμως έπεσε κι αυτός μαζί.
Οι θεοί τότε τους μεταμόρφωσαν σε βουνά κι ενώ στον Ελικώνα όρισαν να κατοικούν οι Μούσες, στον Κιθαιρώνα όρισαν να κατοικούν οι Ερινύες για να τον ταλαιπωρούν αιώνια για ό,τι έκανε.
Καληνύχτα και καλές αναβάσεις

3 σχόλια:

  1. kira daskala...teleia ola...se parakoloy8o....gia ayto nomizo pws axizeis to doraki moyu...perase na to paralabeis sto blog moy...strigles.blogspot.com
    filakia

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Αγγελικη Χρονια Πολλα αν και εταιροχρονισμενα.
    Μου αρεσει πολυ παντως η προφορα η τραγουδιστη που λες στην προηγουμενη αναρτηση οτι αφησες. Μου αρεσει επισης πολυ και η Κερκυρα και οι ανθρωποι της γιαυτο οταν προεκυψε γνωριμια δεν αρνηθηκα την φιλια.
    Και η διδασκαλια που εξασκεις,ειναι μια πολυ ενδιαφερουσα απασχοληση και η σωστη διδασκαλια ειναι κατι που μπορει να απελευθερωσει ορισμενα πνευματα και να αλλαξει ζωες.
    Ευχομαι τωρα στα πενηντα σου να εχεις τον χρονο και την δυναμη να προσφερεις στους δικους σου ανθρωπους, στον συζυγο και στον γιο σου αλλα και στις αθωες ψυχουλες που περιμενουν απο σενα να ανυψωθουν.
    Φυσικα ειμαι σιγουρος οτι το κανεις ομορφα το μαθημα γιατι αυτο το συμπερασμα βγαινει απο τις ομορφες αναρτησεις σου.
    ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. μμμ εχω μπερδευτει για το ποτε ακριβως ειχες γενεθλια ομως ΝΑ ΤΑ ΕΚΑΤΟΣΤΗΣΕΙς ΚΑΙ ΝΑ ΧΑΡΕΙς ΤΗΝ ΚΑΘΕ ΣΟΥ ΜΕΡΑ ΣΤΟ ΜΕΓΙΣΤΟ ΤΗς!!!

    οσο για την αναρτηση , μπορω να συνδράμω?
    http://www.youtube.com/watch?v=MTKC3ju5wqU

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Διαβάσαμε σήμερα;