Δευτέρα 14 Σεπτεμβρίου 2009

ΝΕΦΕΛΕΣ


Καλησπέρα πουλάκια μου. Ουφ κουράστηκα σήμερα μοιράζοντας βιβλία ! Λοιπόν δεν είχα ποτέ μετρήσει τα βιβλία της Πέμπτης [ χωρίς να υπολογίσουμε β,γ,δ τεύχος] . Μάλιστα 21 βιβλία έδωσα στον καθένα ... Όταν σχόλασαν και τα'βαλαν στις τσάντες έγερναν τα καημένα! Βέβαια υπήρχε ο αρχικός ενθουσιασμός για το νέο, αλλά δεν ξέρω αν θα συνεχιστεί στην πορεία... Το ελπίζω, το ελπίζω
Τώρα φτιάχνω ένα slide show, για να δούμε πώς θα βγει, και τρώω καταϊφάκια γιατί αισθάνομαι μια πτώση σακχάρου [χε χε χε!]. Μπουμπουνίζει πάλι ή μου φαίνεται; Πάντως στη Λειβαδιά βρέχει καταρρακτωδώς . Ορίστε !σαν πολύ νωρίς ήρθε το φθινόπωρο , μου φαίνεται...
Σύννεφα λοιπόν ,νέφη, νεφέλες. Νεφέλες να το θεματάκι μας σήμερα πουλάκια μου ενδημικά ελπίζω κι όχι αποδημητικά. Η Νεφέλη λοιπόν ήταν η πρώτη γυναίκα του βασιλιά Αθάμαντα του Ορχομενού με τον οποίο απέκτησε το Φρίξο και την Έλλη. Όμως ο Αθάμαντας γνώρισε μια Θηβαία καλλονή την Ινώ και την παράτησε. Τότε η Νεφέλη πήγε στην Ήρα να παραπονεθεί [ σου λέει ομοιοπαθείς είμαστε θα με καταλάβει!]. Η Ήρα , άλλο που δεν ήθελε ,της υποσχέθηκε ότι θα τιμωρήσει τον Αθάμαντα.
Στο μεταξύ ο Αθάμαντας παντρεύτηκε την Ινώ , κάνανε και δυο γιους, αλλά η Ινώ ήθελε να μην υπάρχουν κι άλλοι διεκδικητές κι αποφάσισε να "απαλλοτριώσει" τα παιδιά της Νεφέλης. Μάζεψε το σπόρο του σιταριού που επρόκειτο να σπείρουν και τον καβούρδισε , με αποτέλεσμα να μην υπάρχει σοδειά εκείνη τη χρονιά.
Τα παιδιά σου τα γρουσούζικα του έίπε κι όπως οι αρχαίοι ημών είχαν ένα προβληματάκι με τη γρουσουζιά , ο Αθάμαντας πήγε αμέσως στους Δελφούς να του πουν τι να κάνει. Όμως κι εκεί είχε βάλει το χεράκι της η Ινώ κι έτσι του είπαν ότι έπρεπε να θυσιάσει το Φρίξο για να φύγει η γρουσουζιά.
Αν και ο Αθάμας δεν το ήθελε αυτό, τελικά αποφάσισε να το κάνει για το καλό του τόπου του. Φυσικά αυτό δεν πραγματοποιήθηκε , γιατί η Νεφέλη φρόντισε να στείλει το χρυσόμαλλο κριάρι και να φυγαδεύσει τα παιδιά της στην Κολχίδα. Εντάξει είχε στη διαδρομή 50% απώλειες γιατί η Έλλη έπεσε ,αλλά ο Φρίξος σώθηκε.
Αργότερα η Ινώ τιμωρήθηκε όταν ανέλαβε να μεγαλώσει το Διόνυσο , το γιο της αδερφής της της Σεμέλης [ αυτά τα έχουμε πει ].
Όλος αυτός ο μύθος έχει να κάνει με την αρχή της λατρείας του Διονύσου στον Ορχομενό. Μέχρι τότε λάτρευαν τη Νεφέλη, τη θεά της γονιμότητας που έφερνε βροχή και πότιζε τα χωράφια. Κάποιες χρονιές λοιπόν δεν κάρπισαν τα χωράφια και θεώρησαν υπεύθυνη τη Νεφέλη [ μάλλον κάποιοι οπαδοί του Διονύσου είχαν πειράξει τους σπόρους]. Έτσι άρχισε η λατρεία του Διονύσου σαν ενός νέου θεού της γονιμότητας. Όσο για τη διαφυγή του Φρίξου και της Έλλης , μάλλον πρόκειται για τους ιερείς και τους οπαδούς της Νεφέλης που έφυγαν για πιο φιλικούς τόπους.
Τσ τσ τσ , τι σου ήταν οι πρόγονοι, για όλα είχαν μια εξήγηση κι ένα μύθο.
Καληνύχτα άρχισε να βρέχει

6 σχόλια:

  1. Thn kalhmera mas,arage posa apo ta 21 biblia twn paidivn einai pragmati aparaithta kai sumbaloun sth swsth diapaidagwghsh twn paidiwn? mallon kanena...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ένα θα σας πω για τα βιβλία της Ε': Χειρότερο βιβλίο απ' αυτό των Μαθηματικών δεν υπάρχει. Θέλει...μεγάλη προσπάθεια για να γράψεις κάτι τέτοιο!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Όντως, Γιάννη! Εγώ για να το διδάξω πριν τρία χρόνια, αναγκάστηκα να ...συγγράψω δικό μου. Το ίδιο και με της γλώσσας, βέβαια!

    Κυρά δασκάλα, χαιρετώ σε!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Θέλει ο εκπαιδευτικός να κρυφτεί και η χαρά δεν τον αφήνει..:Ρ Ευχαριστούμε κυρα δασκάλα για τις ιστορικές πληροφορίες.Μάλιστα προτείνω να το καθιερώσεις!!!
    Τα λυπάμαι τα καημένα τα παιδάκια και ταυτόχρονα τα ζηλεύω!
    Καλή σχολική χρονιά να έχετε!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Καλή και δημιουργική σχολική χρονιά να έχεις Αγγελική μου!!!
    Αγχώθηκα καλέ, 21 βιβλία μας περιμένουν στην πέμπτη;
    Τα δικά μου παιδιά (πρώτη και δευτέρα δημοτικού κι έγηραν, το μικρό μου είπε ότι νοιώθει σα χελωνάκι που κουβαλάει το καβούκι του με την τσάντα που ήταν τεράστια)
    Αυτά την πρώτη μέρα στο σχολείο, μη σου πω τι έγινε τη δεύτερη μέρα, που ήρθε κλαίγοντας γιατί έχει το μεγαλύτερο όνομα στην τάξη (Κωνσταντίνος) και πάντα ξεχνάει να γράψει κάποιο γράμμα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Πέρασα να στείλω ένα φιλί κι ένα βραβείο.
    Και θα ξαναρθω για μάθημα σε λίγο!
    Φιλιά πολλά

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Διαβάσαμε σήμερα;