Τρίτη 13 Οκτωβρίου 2009

Η ΓΛΩΣΣΑ ΤΟΥ ΣΩΜΑΤΟΣ


Καλησπέρα πουλάκια μου. Φθινοπώριασε για τα καλά , νομίζω ε; Για να μαζευόμαστε σπίτια μας να κοπούν οι πολλές πολλές βόλτες και να αρχίσουν τα επιτραπέζια! Για μένα τα λέω αυτά, μη νομίζετε...
Εξαφανίστηκα; Μπα όχι δε σκοπεύω να σας εγκαταλείψω εύκολα! Είναι που έχω Πέμπτη τάξη και προετοιμασία , να και κάτι κατασκευούλες , να και η απογευματινή απασχόληση και ...καπάκι άρχισα μαθήματα κοσμήματος.
Καλά πήγα σήμερα και πήρα υλικά αργυροχρυσοχοίας και βαλιτσάκι εργαλείων για μεταφορά. Ελπίζω να μη βαρεθώ και μου μείνει το βαλιτσάκι!
Ήθελα να πάω και ισπανικά, αλλά λέω "κάτσε καλά, μην το παρατραβάς, γιατί θα μείνεις σε κανένα δρόμο". Το άφησα λοιπόν και έστειλα τη Ράνια που είναι νέα, διαβάζει και έτσι κι αλλιώς αυτή συνεννοείται όταν πάμε εξωτερικό. Εγώ μόνο με νοήματα! Νομίζω ότι σ' αυτό θέλω βιντεοσκόπηση , γιατί μιλάω ελληνικά και...με καταλαβαίνουν. Η γλώσσα του σώματος παιδί μου, τόχω τόχω αυτό!
Η Γλώσσα του Σώματος φαίνεται να είναι γνωστή από τα αρχαία χρόνια. Στην Αρχαία Ελλάδα φιλόσοφοι και σοφιστές έκρυβαν τα χέρια τους κάτω από βαρείς τηβέννους. Πίστευαν ότι η κίνηση των χεριών σε μια συζήτηση ή ομιλία υποδήλωνε έλλειψη ευφράδειας και επιχειρημάτων, ενώ ο «απλός» λαός φαινόταν να χρησιμοποιεί τα χέρια του ιδιαίτερα έντονα στις συζητήσεις, κάτι που το παρατηρούμε και σήμερα. Αυτή η άποψη βασίζεται στο ότι όσο πιο έντονα μιλάμε με το σώμα, τόσο πιο «φτωχό» είναι το έναρθρο λεξιλόγιο. Ο άνθρωπος δεν γεννήθηκε γνωρίζοντας να μιλάει, επομένως το μόνο μέσω επικοινωνίας του είναι το σώμα του. Μεγαλώνοντας και μαθαίνοντας να μιλάει, η επικοινωνία μέσω του σώματος υποβαθμίζεται και όσο πιο σαφέστερα μπορεί να εκφραστεί με τον λόγο, τόσο περισσότερο περιορίζεται η ανάγκη του να επικοινωνήσει μέσω του σώματός του.
Ενδεικτικές Ερμηνείες Κινήσεων του Σώματος
Στάυρωμα χεριών – άμυνα ή αντεπίθεση. Μαζί με χαμήλωμα του κεφαλιού υποδηλώνει κατηγορηματικότητα
Έντονη κίνηση χεριών κατά τον λόγο – έντονα συναισθήματα, ανάλογα της κίνησης/συζήτησης (π.χ. θαυμασμός, απορία, φόβος, εκνευρισμός κλπ)
Εμβριακή στάση – ανασφάλεια, αίσθηση απειλής
Περήφανο περπάτημα (στητό, καμαρωτό) – αυτοπεποίθηση, αίσθηση υπεροχής.
Καμπούριασμα – κούραση, απογοήτευση (ακόμα πιο έντονα αυτά τα συναισθήματα όταν το καμπούριασμα γίνεται κατά το βάδισμα και συνοδεύεται από σούρσιμο των ποδιών)
Χαμηλωμένο βλέμμα – ενοχή, προσπάθεια απόκρυψης μυστικών.
Στήσιμο των χεριών στους γοφούς – θρίαμβος, κατηγορηματικότητα, εκνευρισμός (όταν οι παλάμες είναι σε γροθιές)
Στήριγμα του κεφαλιού στα χέρια – βαριεστημάρα, πλήξη
Κλείσιμο του στόματος με το χέρι – ξάφνιασμα, σοκάρισμα
Πλέξιμο των δαχτύλων και στήριγμα του κεφαλιού – σκεφτικότητα
Ξύσιμο του κεφαλιού, μηχανικές κινήσεις, μικροενοχλήσεις κατά τον διάλογο κλπ – αμηχανία, νευρικότητα, άγχος αλλά και σκέψη.
Χασμουριέμαι και κλείνουν τα μάτια μου! Νυστάζω ...το μαντέψατε
Καληνύχτα , να προσέχετε τον εαυτό σας

6 σχόλια:

  1. το πιστευω οτι οσο πιο πολες κινησεις κανουμε με το σωμα μας τοσα πιο φτωχα εινα τα λογια μας...εχουμε την αναγκη να "μιλησουμε"και δεν βρισκουμε κεξεις ..οποτε ερχεται το σωμα και μας "βοηθαει"

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. λεξεις ηθελα να γραψω..οχι κεξεις..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. η χειραψία, ο τρόπος που σε χαιρετά ο άλλος και τον χαιρετάς κι εσύ, ενδεικτικός του πόσο ανοιχτός κι επιφυλακτικός είναι.
    Καλή σου μέρα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Λόγια μπορούμε να λέμε πολλά και υποκριτικά αλλά το σώμα και τα μάτια μας δεν μπορούν να κρυφτούν.Καλή σου μέρα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. ...και το βασικότερο είναι πως η γλώσσα του σώματος δεν λέει ποτέ ψέματα.
    Καλή αρχη με τα μαθήματα καλή μου δασκάλα.
    Να το κάνεις για όσο σε γεμίζει!!
    Μετα παρατα το, και ας σου μείνει το βαλιτσάκι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. http://www.artofwise.gr/html/categories_content/manteia/glossasomatos.html
    είναι λίίίίγο κλεμμένο

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Διαβάσαμε σήμερα;