Τετάρτη 22 Ιουλίου 2009

Η ΑΝΔΡΟΜΕΔΑ ΚΙ Ο ΠΕΡΣΕΑΣ


Ο βασιλιάς Κηφέας και η βασίλισσα Κασσιόπη που βασίλευαν στην Αιθιοπία είχαν μια κόρη, την Ανδρομέδα. Η Κασσιόπη που παινευόταν για την ομορφιά της προκάλεσε το θυμό του Ποσειδώνα, ο οποίος για να την τιμωρήσει έστειλε αφενός λιμό στη χώρα και αφετέρου ένα θαλάσσιο τέρας που έτρωγε τους ανθρώπους. Οι βασιλιάδες τι να κάνουν πήγαν γραμμή στο μαντείο για οδηγίες. Κι ο ιερέας του Άμμωνα, μην ξεχνιόμαστε είμαστε κοντά στην Αίγυπτο , είπε ότι για να γλιτώσει ο λαός έπρεπε να θυσιάσουν την κόρη τους, την Ανδρομέδα.Θα την έδεναν σ' ένα βράχο στη θάλασσα κι εκεί θα ερχόταν το θαλάσσιο τέρας και θα την έτρωγε λίγο-λίγο.
Έτσι κι έγινε. Η Ανδρομέδα δέθηκε στο βράχο και περίμενε το μοιραίο και κανένας, ούτε καν ο αρραβωνιαστικός της ο Φινέας, επιχείρησε να τη σώσει.
Όμως , επειδή κανένας δε χάνεται, περνούσε τυχαία από κει ο Περσέας που μόλις είχε καθαρίσει ένα τέρας τη Μέδουσα και όπως ήταν ακόμα ζεστός από τη μάχη είπε:"Τι ένα τι δύο τέρατα, τόχω κι αυτό" και το σκότωσε.
Ε , αφού ελεύθέρωσε την Ανδρομέδα, ποια θα ήταν η φυσική κατάληξη... Ένας καλός αξιοπρεπής γάμος δόξα και τιμή. Όμως υπήρχε κι ο αρραβωνιατικός, που αφού είδε ότι η καλή του΄σώθηκε αποφάσισε να τη διεκδικήσει.
Στη διάρκεια του γάμου λοιπόν, έφερε τις αντιρρήσεις του, θύμωσε ο Περσέας [ όχι φίλε μου καθαρίζουμε εμείς τα τέρατα και θέλεις και το κορίτσι;]
Πάνω στον καυγά, λοιπόν ο Περσέας τον έστριψε να κοιτάξει το κεφάλι της Μέδουσας [ που το είχε μαζί του καλού κακού] κι αυτός πέτρωσε...
Μετά το γάμο πήρε την Ανδρομέδα και πήγαν στη Σέριφο κι από κει στο Άργος. Το κεφάλι της Μέδουσας, αφολύ το χρησιμοποίησε για να πετρώσει μερικους ακόμα ενοχλητικούς , το πρόσφερε στην Αθηνά που το έβαλε στο κέντρο της ασπίδας της.
Από το γάμο του με την Ανδρομέδα ο Περσέας απόκτησε έξη γιους, τον Πέρση, τον Αλκαίο, το Σθένελο, τον Ελειο, το Μήστορα, τον Ηλεκτρίωνα, και δυο κόρες τη Γοργοφόνη και την Αυτόχθη.

Φυσικά κι αυτός κι η Ανδρομέδα έχουν τη θέση τους στον ουρανό, αλλά γι' αυτό θα μιλήσουμε αργότερα.

1 σχόλιο:

  1. θυμομουνα το μυθο απο το σχολειο αλλα οχι με τοσες λεπτομεριες... σ'ευχαριστω που μου τον ξαναθυμισες.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Διαβάσαμε σήμερα;