Παρασκευή 24 Ιουλίου 2009

ΠΗΓΑΣΟΣ


Όταν ο Περσέας σκότωσε τη Μέδουσα, αυτή ήταν ήδη έγκυος από τον Ποσειδώνα, ο οποίος διέταξε να γεννηθεί από το αίμα που έσταζε από το κομμένο κεφάλι της , ο Πήγασος. Ο Περσέας που εκείνη την ώρα τον κυνηγούσαν οι δυο αδελφές της Μέδουσας, καβάλησε το φτερωτό άλογο και σώθηκε. Μετά πετώντας πήγε στην Αιθιοπία και έσωσε την Ανδρομέδα.
Το όνομα «Πήγασος» οφείλεται μάλλον στη λέξη Πηγές , εννοώντας τις πηγές του Ωκεανού, στις οποίες γεννήθηκε.
Ο Δίας τον έκανε μεταφορέα των κεραυνών από το εργαστήρι του Ηφαίστου στον Όλυμπο.
Αργότερα η θεά Αθηνά τον χάρισε στις Μούσες κι αυτός κατοικούσε μαζί τους στον Ελικώνα. Έτσι συνδέθηκε ο Πήγασος με τις Μούσες και τον Απόλλωνα και θεωρείται σύμβολο της ποιητικής έμπνευσης. Ο Πήγασος, ο ίππος αυτός της βροντής που παριστάνεται να βγαίνει από τα σύννεφα, όταν κτυπούσε με τις οπλές του το έδαφος, ανάβλυζε νερό. Έτσι πάνω στον Ακροκόρινθο ανάβλυσε η Πειρήνη και στον Ελικώνα οι πηγές Αγανίππη και Ιπποκρίνη.
Τον Πήγασο δάμασε ο Βελλεροφόντης τη στιγμή που έπινε νερό στην Πειρήνη, με τη βοήθεια της Αθηνάς.
Τις νύχτες του Φθινοπώρου ψηλά στον ουρανό διακρίνεται επιβλητικό ένα τεράστιο φωτεινό τετράγωνο. Το σχηματίζουν τέσσερα άστρα ισοδύναμης λάμψης που αποτελούν το βασικό σχήμα του αστερισμού του Πήγασου, του φτερωτού αλόγου του Βελλεροφόντη.
Από τα τέσσερα όμως άστρα τα τρία μόνο ανήκουν στον Πήγασο, ενώ το τέταρτο, που ονομάζεται Σιράχ, ανήκει στον αστερισμό της Ανδρομέδας.
Για την ιστορία του Βελλεροφόντη θα τα πούμε την επόμενη φορά. Κουδούνι...

2 σχόλια:

  1. Έχετε πρόσκληση να περάσετε από το μπλογκ μου με επίσημον ένδυμα περικαλώ!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Θα σου πω μια αδυναμία μου , λατρεύω τη μυθολογία και το ίδιο έχει ο εγγονός μου.Του αγόρασα όλη τη σειρά με τις κασέτες και τις βλέπει κάθε μέρα πολλές φορές ώστε την έχει μάθει απ' έξω .Πάθος του ο Περσέας, άσε που είπε στη καημένη τη μαμά μου οτι οι Θεοί είναι 12 και έπαθε σοκ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Διαβάσαμε σήμερα;