Παρασκευή 17 Ιουλίου 2009

ΜΑΘΑΙΝΟΝΤΑΣ Τ' ΑΣΤΕΡΙΑ ΚΑΣΣΙΟΠΗ -ΚΗΦΕΑΣ


Κασσιόπη ή Κασσιοπεία
Προεκτείνοντας τη γραμμή που χρησιμοποιήσαμε για να βρούμε τον Πολικό Αστέρα, σε απόσταση ίση περίπου με την απόσταση μεταξύ Μικρής και Μεγάλης άρκτου, βρίσκουμε τον αστερισμό της Κασσιόπειας. Αποτελείται από πέντε αστέρια σε σχήμα Σ, Μ, W ή 3 αναλόγως της εποχής και της ώρας.
Μεταξύ της Κασσιόπης και της Μικρής Άρκτου βρίσκεται ο αστερισμός του Κηφέα που αποτελείται από 5 αστέρια.
Η ΜΥΘΟΛΟΓΙΑ ΤΩΝ ΑΡΧΑΙΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ
Η Κασσιόπη ήταν μια από τις Νηρηίδες και βασίλευε στην Αιθιοπία μαζί με τον άντρα της τον Κηφέα. Κάποτε καυχήθηκε για την ομορφιά της και οι θεοί την τιμώρησαν. Καταδίκασαν την κόρη της , την Ανδρομέδα να φαγωθεί από ένα θαλάσσιο κήτος [ βέβαια την έσωσε ο Περσέας, ο οποίος και την παντρεύτηκε].
Η Κασσιόπη όμως έγινε αστερισμός που παριστάνει την ίδια καθισμένη στο θρόνο της.
Η ΜΥΘΟΛΟΓΙΑ ΤΩΝ ΙΝΔΙΑΝΩΝ

Ένας κακός άνθρωπος ξεγελάει τέσσερα αδέρφια πουλώντας κακοφτιαγμένα βέλη και κατόπιν μεταμορφώνεται σε μεγάλο ελάφι και τους σκοτώνει με τα μεγάλα κέρατά του. Παρόλα' αυτά ο πέμπτος αδερφός έρχεται και αρνείται να κάνει παζάρια για τα ελαττωματικά βέλη. Όταν ο άντρας μεταμορφώνεται σε ελάφι ο πέμπτος αδερφός το σκοτώνει με τα δυνατά του βέλη. Γδέρνει το ζώο και πετάει το δέρμα του στον αέρα όπου αυτό παραμένει ανάμεσα στα αστέρια. Οι τρύπες που δημιούργησαν οι πάσσαλοι, που χρησιμοποίησε ο πέμπτος αδερφός, για να τεντώσει και να αποξηράνει το δέρμα, έγιναν τα άστρα του θρόνου της Κασσιόπης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Διαβάσαμε σήμερα;