Πέμπτη 27 Αυγούστου 2009

Ο ΠΑΝΑΣ 1


Καλησπέρα πουλάκια μου . Σήμερα θ' αρχίσουμε να μιλάμε για τις κατώτερες θεότητες των δασών [ φόρος τιμής] κι ένας απ' αυτούς ήταν κι ο Πάνας.
Ο καλόκαρδος Ερμής είχε πάει μια φορά στην Αρκαδία να δει πώς ζουν οι κοινοί θνητοί. Στρατοπέδευσε στο βουνό της Κυλλήνης κι αποφάσισε να κάνει κάτι για κερδίσει τα προς το ζειν. Πολλές επιλογές δεν είχε κι αποφάσισε να βοσκήσει πρόβατα. Κρέας , μαλλί , γάλα , τυράκι κι όχι πολλή ταλαιπωρία. Στρωμένη δουλειά, δεν είχε και τι να κάνει κι άρχισε να περιεργάζεται τον γυναικείο πληθυσμό. Ανάμεσα στις κοπέλες η νύμφη Δρυόπη, την οποία αγάπησε σφόδρα κι από την ένωσή τους γεννήθηκε ένας γιος αλλιώτικος από τους άλλους. Είχε πόδια τράγου και κέρατα και του άρεσαν τα τραγούδια κι οι χοροί.
Μόλις τον είδε η μητέρα του κατατρόμαξε και το'βαλε στα πόδια, το ίδιο και η παραμάνα που προσέλαβε ο Ερμής. Τότε αυτός είδε και αποείδε , δεν ήξερε να αλλάζει και πάνες και αποφάσισε να γυρίσει στο πατρικό του στον Όλυμπο. Τύλιξε το μωρό σε δέρμα από λαγό και γραμμή στην πατρική εστία. Μόλις έφτασε έδειξε το μωρό στους θεούς και όλοι ενθουσιάστηκαν , μα πιο πολύ ο Διόνυσος που τούδωσε και τ' όνομά του:
ΠΑΝ , που σημαίνει όλον .
Μεγαλώνοντας , έκανε παρέα με τις Ορεστειάδες νύμφες κι άρχισε να γλυκοκοιτάει μια απ' αυτές , τη Σύριγγα, η οποία ούτε που να τον βλέπει. Κυνήγι στο κυνήγι φτάσανε στις όχθες του ποταμού Λάδωνα κοντά στο σημερινό χωριό Μέλπεια και η νύμφη παρακάλεσε τον ποταμό να τη σώσει. Καθώς πάει να την αρπάξει ο Πάνας του μένει στο χέρι μοναχά ένα καλάμι. Στενοχωρήθηκε ο Πάνας έπεσε να πεθάνει, δεν είχε και τι να κάνει το καλάμι ... Τότε άκουσε τον ήχο που έκανε ο άνεμος περνώντας μέσα από τις καλαμιές, άρπαξε δυο τρία καλάμια , τα ένωσε με κερί κι έφτιαξε ένα μουσικό όργανο, που το ονόμασε Σύριγγα. Μεγάλο σουξέ είχε η σύριγγα στους απανταχού Αρκάδες και Μεσσήνιους βοσκούς, που περνούσαν πια ευχάριστα την ώρα τους...
όμως με τον Πάνα δεν τελειώνουμε εύκολα , θα συνεχίσουμε αύριο.
Καληνύχτα

4 σχόλια:

Διαβάσαμε σήμερα;