Κυριακή 30 Αυγούστου 2009

Ο ΠΑΝΑΣ 2

Καλησπέρα πουλάκια μου, σα να κάνει πάλι ζέστη ή μου φαίνεται; Πού είχαμε μείνει; Α, ναι στις περιπέτειες του Πάνα, του θεού των βοσκών.
Έφτιαξε λοιπόν τη Σύριγγα και από τότε δεν την αποχωριζόταν ποτέ, έμαθε και κάποιες από τις Νύμφες να παίζουν ώστε να γίνεται πολυφωνικό το τραγούδι και ν' ακούγεται καλύτερα. Μια από τις εκπαιδευόμενες ήταν η Ηχώ, που της άρεσε η μουσική και έγινε βιρτουόζα στη σύριγγα και στον αυλό ,τραγουδούσε κι όλας γεγονός που ενθουσίασε τον Πάνα και κάτι ξύπνησε μέσα του. Αυτή φυσικά και τον απέκρουσε στην αρχή ευγενικά , μετά κατάμουτρα του το'πε ότι δεν την ενδιέφερε.Τι να του'λεγε "Πήγαινε για οντισιόν στην Πεντάμορφη και το τέρας και όχι βέβαια για το ρόλο της Πεντάμορφης".
Θύμωσε ο τραγοπόδαρος, αλλά λόγω του περιστατικού με τη Σύριγγα δε θέλησε να τα βάλει μαζί της. Επειδή όμως ήταν σαν την καμήλα, δεν το ξέχασε. Στα ανταμώματα με τους βοσκούς της Αρκαδίας, άρχισε να την κατηγορεί ότι με τη μουσική της κόβει το γάλα από τις προβατίνες, ότι χαζεύουν τα σκυλιά και δεν ακούνε τις φωνές των λύκων και άλλα πολλά. Θύμωσαν οι βοσκοί και όταν συνάντησαν την Ηχώ την κομμάτιασαν και σκόρπισαν τα κομμάτια της στον άνεμο. Συγκινήθηκε η μάνα Γη μάζεψε τα κομμάτια της και τα έθαψε. Έτσι η Νύμφη έμεινε ζωντανή , αλλά το μόνο που έκανε 'ηταν να επαναλαμβάνει τα λόγια και τους ήχους που άκουγε.
Τελικά ο Πάνας το πέτυχε το κελεπούρι. Εκεί που καμιά Νύμφη δεν τον ήθελε , βρέθηκε και μία , η Πίτις , που τον προτίμησε από τον άνεμο Βορέα που ήταν συνυποψήφιος . Έτσι ο Βορέας αποχώρησε με την ψήφο του κοινού και έμεινε ο Πάνας περήφανος σύζυγος.
Αλλά ο Βορέας θύμωσε, φύσηξε και την έριξε κάτω από ένα βράχο. Η Γη και πάλι την περιμάζεψε και αυτήν και τη μεταμόρφωσε σε πεύκο [ πίτις σημαίνει πεύκο].
Βέβαια μη νομίσετε ότι ο Πάνας τα έβαψε και μαύρα. Το ξεπέρασε γρήγορα και τόριξε στο κυνήγι, στο χορό και στη διασκέδαση. Συχνά τον βλέπουμε σε αγάλματα να κρατάει τη σύριγγα στα χέρια του και δίπλα στα πόδια του να βρίσκεται ο πιστός του σκύλος , αλλά κι ένα λαγωβόλο, δηλαδή μια γκλίτσα με την οποία έπιανε τα πρόβατα, αλλά σκότωνε και λαγούς.
Ο Πάνας ήταν από τους αγαπημένους θεούς των Αθηναίων. Πίστευαν ότι αυτός είχε προκαλέσει σύγχυση στους Πέρσες όταν κατά τη ναυμαχία της Σαλαμίνας τον είδαν να πετάει πάνω από το νησάκι Ψυττάλεια . Από τη λέξη Πάνας παράγεται και η λέξη πανικός που σημαίνει παράλογος φόβος και μάλλον κάτι τέτοιο έπαθαν οι Πέρσες και δεν μπορούσαν να μανουβράρουν τα καράβια στον κόλπο της Σαλαμίνας.
Έτσι κάθε χρόνο οι Αθηναίοι τούστηναν μια γιορτούλα με θυσίες και λαμπαδηδρομίες για να τον ευχαριστήσουν.
Αυτά για απόψε πουλάκια μου. Καληνύχτα

1 σχόλιο:

  1. Βρε τον τραγοπόδαρο ιστορίες που του'μελλε να πάθει! Πάνες πάντως συναντά κανείς πολλούς στα χωριά και στα χειμαδιά. Η παράδοση συνεχίζεται...

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Διαβάσαμε σήμερα;