Σάββατο 1 Αυγούστου 2009

Η ΠΟΥΛΙΑ ΚΙ Ο ΑΥΓΕΡΙΝΟΣ


Σας έχω τρελλάνει στις αναρτήσεις; Θα μου πείτε κάνε και καμιά δουλειά... Η καλή νοικοκυρά [ χε, χε χε] όλα τα προλαβαίνει!
Λοιπόν , επειδή έχουμε μείνει πίσω μεσούσης της καλοκαιρινής περιόδου, πρέπει να μάθουμε τα βασικά για τους αστερισμούς γιατί θα πάτε στις εξοχές αδιάβαστοι ...
Σήμερα θα πούμε για τις Πλειάδες ή Εσπερίδες ή κοινώς την Πούλια. Οι Πλειάδες ήταν 7 [ γι' αυτόν το μαγικό αριθμό θα μιλήσουμε άλλη φορά], ήταν κόρες του Άτλαντα και της Πλειόνης γεννήθηκαν στο βουνό Κυλλήνη ή Ζήρεια.
Οι 6 από αυτές είχαν κάτι μπερδεματάκια με το Δία και τον αδερφό του τον Ποσειδώνα και γέννησαν θεούς και ήρωες. Η έβδομη που δεν ενέδωσε ήταν η Μερόπη,που μάθαμε ότι παντρεύτηκε το Σίσυφο [ δεν πιστεύω να το ξεχάσατε κιόλας!]. Λοιπόν οι υπόλοιπες ήταν:
Η Μαία , η μαμά του Ερμή
Η Ταϋγέτη που γέννησε το Λακεδαίμονα , πρώτο βασιλιά της Σπάρτης
Η Ηλέκτρα που γέννησε το Δάρδανο ιδρυτή της Τροίας και τον Ημαθίωνα βασιλιά της Σαμοθράκης
Η Στερόπη που γέννησε τον ήρωα Οινόμαο
Η Κελαινώ που γέννησε τον ήρωα Λύκο και τέλος
Η Αλκυόνη η μητέρα της Αίθουσας, του Υρέα και του Υπερήνορα, που ο Δίας τη μεταμόρφωσε σε πουλί [ αλκυονίδες μέρες κλπ κλπ]
Στον αστερισμό των Πλειάδων το πιο αχνό αστέρι είναι αυτό της Μερόπης, γιατί ντρέπεται που παντρεύτηκε ένα θνητό και θεωρείται κι αυτή θνητή.
Έτσι όμορφα κορίτσια που ήταν οι Πλειάδες προκαλούσαν συναισθήματα παντός είδους στους διερχόμενους θνητούς και αθανάτους. Ένας από αυτούς ο γίγαντας Ωρίωνας τις αγάπησε , όλες μαζί, και θέλησε να τις αποκαταστήσει...
Αυτές όμως δεν το είδαν αυτό το πολυγαμικό με καλό μάτι, άλλωστε ο Μωάμεθ δεν είχε ακόμα γεννηθεί, κι άρχισαν να τρέχουν για να σωθούν.
Πέντε χρόνια τις κυνηγούσε αυτός ο Ωρίωνας, νισάφι πια δε βαρέθηκε, κι όταν αυτές κουράστηκαν ζήτησαν τη βοήθεια του Δία [ είχαν και το μέσον] κι αυτός τις μεταμόρφωσε σε αστερισμό. Όμως κι εκεί δε γλίτωσαν , γιατί ο Ωρίωνας που έγινε επίσης αστερισμός τις καταδιώκει ακόμα, καλά αυτή η επιμονή του...
Στην πραγματικότητα η Πούλια είναι ένα σχετικά νεαρό σμήνος(ηλικίας περίπου 60 εκατομμυρίων ετών), με περίπου 3000 αστέρια .Βρίσκεται σε απόσταση 410 ετών φωτός από τη Γη στον αστερισμό του Ταύρου και είναι ορατή κατά τη διάρκεια κυρίως του φθινοπώρου και του χειμώνα.
Ο Αυγερινός είναι το λαϊκό όνομα του πλανήτη Αφροδίτη, όταν αυτή εμφανίζεται στον ουρανό την αυγή. Γι' αυτό ονομάζεται από πολλούς και "άστρο της ημέρας". Ονομάζεται επίσης και Αποσπερίτης όταν εμφανίζεται μετά την δύση του ήλιου και είναι το λαμπρότερο αντικείμενο στον ουρανό αμέσως μετά τη Σελήνη. Οι αρχαίοι Έλληνες τον ονόμαζαν και Εωσφόρο ή Έσπερο. Είναι ένα αστέρι που το γνωρίζουν όλοι οι άνθρωποι της υπαίθρου: το πρώτο που φαίνεται όταν έρχεται η νύχτα και το τελευταίο που σβήνει όταν ξημερώνει.
Η Πούλια κι ο Αυγερινός δεν πάνε πακέτο , γιατί ενώ η Πούλια έχει μόνιμη θέση στον ουρανό και φαίνεται σε σταθερές εποχές [ Μάιος- Νοέμβριος], ο Αυγερινός δηλαδή η Αφροδίτη επειδή είναι πλανήτης κινείται διαρκώς σε σχέση με τ' αστέρια και το να βρεθεί δίπλα στην Πούλια δεν είναι τόσο συνηθισμένο.
Καληνύχτα και προσοχή στους επίμονους γίγαντες

5 σχόλια:

  1. Αγγελική καλησπέρα και καλό μήνα!
    Πολυγραφότατη όντως!
    Να είσαι καλά,φιλιά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Kαλό μήνα!!
    Κοίτα τι μαθαίνει κανείς περιδιαβαίνοντας την μπλογκογειτονιά!!
    Να είσαι καλά που τα μοιράζεσαι μαζί μας!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Έχεις κατορθώσει με τις αφηγήσεις σου.. να με ταξιδεύεις..
    Έχεις ένα μοναδικό τρόπο γραφεις.. που το λατρεύω…
    Γράφεις μοναδικά.. (έχεις χιούμορ).. τυχεροί οι μαθητές σου..
    Τυχεροί όλοι μας που σε γνωρίσαμε…
    Είμαι πολύ πιστή σου αναγνώστρια….
    Καλό βραδυ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Σας συγχαίρω για την γλαφυρή πέννα σας. Μόνο μια μικρή διόρθωση θέλω να σας σημειώσω στην τελευταία παράγραφο. Η Πούλια φαίνεται [Νοέμβριο - Μάιο] δηλαδή χειμώνα αντί του αναγραφομένου [ .....-.....]" που υποδηλώνει καλοκαίρι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Διαβάσαμε σήμερα;