Δευτέρα 7 Σεπτεμβρίου 2009

ΧΙΚ ΧΙΚ Ο ΔΙΟΝΥΣΟΣ- ΣΚΝΙΠΑ ΓΙΝΑΜΕ


Καλησπέρα πουλάκια μου. Βρέχει πάλι απόψε στα σοκάκια τα στενά... Ελπίζω ο Δήμος να'χει ξεβουλώσει κανένα φρεάτιο γιατί δεν έχω βγάλει ακόμα τα γαλοτσάκια μου!
Λοιπόν επειδή ασχοληθήκαμε πολύ με το Διόνυσο, άντε να τελειώνουμε γιατί καλός καλός, αλλά πολλές οι αναθυμιάσεις της ζύμωσης.
Κάτω από την Πεντέλη υπήρχε στην παλιά παλιά Αθήνα ένας δήμος που λεγόταν Ικαρία. Το όνομά της το είχε πάρει από το βασιλιά της τον Ικάριο που ήταν κολλητός του Διόνυσου και τούχε μάθει και την τέχνη της αμπελουργίας.Βέβαια συνάμα ο Διόνυσος είχε συμβουλέψει τον Ικάριο να κρύβει τα ασκιά με το κρασί για παν ενδεχόμενο από τους υπηκόους του. Αμελής ο Ικάριος ξέχασε κάτι ασκουδάκια, τα βρήκαν οι βοσκοί έγιναν σκνίπα και πήραν αμπάριζα ότι εύρισκανμπροστά τους. Φυσικά το πρώτο θύμα ήταν ο ίδιος ο Ικάριος, τον οποίο αφού σκότωσαν , τον έθαψαν και πάνω του έβαλαν ένα σωρό από πέτρες. Μετά από λίγες μέρες άρχισε να τον αναζητά η κόρη του η Ηριγόνη και δε θα τον εύρισκε αν δεν τον ανακάλυπτε το πιστό της σκυλί, η Μαίρα. Μόλις τον βρήκε από τη λύπη της κρεμάστηκε σ' ένα δέντρο . Ο Διόνυσος τη λυπήθηκε και την έκανε αστερισμό μαζί με τον πατέρα της και το πιστό σκυλί...
Τελικά καλή πατέντα οι αστερισμοί κάνεις ότι κάνεις, αλλά παίρνεις μια αιώνια θέση στον ουρανό για ν' ατενίζεις τον κόσμο από ψηλά.
Τελικά το Δήμο Ικαρίας τον ονόμασαν ΄"Διόνυσο" με τα γνωστά δεινά που τραβάει ακόμα.
Ο πιο γνωστός μύθος για το Διόνυσο είναι εκείνος της Αριάδνης.
Όταν ο Θησέας σκότωσε το Μινώταυρο με τη βοήθεια της Αριάδνης την πήρε μαζί του όπως της είχε υποσχεθεί. Το καράβι έκανε στάση στη Νάξο για ανεφοδιασμό κιη Αριάδνη κατέβηκε να ξεμουδιάσει , να πάρει λίγο γλυκό κίτρο κατιτίς τέλος πάντων. όμως στη Νάξο κουμάντο έκανε ο Διόνυσος που μόλις την είδε πήρε τις σχετικές πληροφορίες κι αμέσως πήγε και βρήκε το Θησέα " Φίλε μου , του είπε , έχασες. Θεός - ημίθεος 1-0. Πάρε το πλοίο και πήγαινε σιγά σιγά αν θέλεις να δεις Σούνιο"
Τι να κάνει ο Θησέας, σηκώθηκε κι έφυγε , αφήνοντας στο νησί την Αριάδνη. Εκείνη είχε κοιμηθεί στην ακρογιαλιά και όταν ξύπνησε είδε να την κοιτάει γλυκά γλυκά ο Διόνυσος , που ήταν και ομορφόπαιδο. Αναζήτησε το Θησέα , αλλά ο Διόνυσος της είπε ότι είχε ήδη φύγει , της έδωσε να πιει μια κούπα χρυσό κρασί, αλλά της χάρισε κι ένα στέμμα φτιαγμένο από τον Ήφαιστο με πολύτιμα πετράδια από τις Ινδίες.
Θες το κρασί, θες το στέμμα,η Αριάδνη τον ξέχασε επιτόπου το Θησέα. Τότε ο Διόνυσος την πήγε στον Όλυμπο να τη γνωρίσει στον πατέρα του κι όλοι οι θεοί θαύμασαν το στέμμα τόσο που το έκαναν κι αυτό αστερισμό.θα αποκτήσουν τέσσερις γιούς, τον Θόαντα, τον Ινοπίονα, τον Στάφυλο και τον Πεπάρηθο. Ο Πεπάρηθος, ήταν ο πρώτος που κατοίκησε στο νησί της Σκοπέλου. Μέχρι και σήμερα το όνομα του σώζεται στον τόπο αυτό τον γεμάτο ελιές και πυκνά δάση.
Οι περιπέτειες του Διονύσου δεν τελειώνουν συνεχίζονται και θα συνεχίζονται νομίζω.
Καληνύχτα

4 σχόλια:

  1. Καλημέρα συναδέλφισσα
    Πριν παρουσιαστώ στη θέση μου (πήρα απόσπαση) το χω για καλό να σου αφήσω την καλημέρα μου.....

    και να σαι καλά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. καλημέρα Κυρά Δασκάλα μας
    όμορφο το μάθημά σου
    τυχερά τα τρυφερά σου μαθητούδια

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Εις υγείαν λοιπόν!
    Καλή εβδομάδα δασκαλίτσα μου

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Καλημέρα Κυρά Δασκάλα με τα ωραία μαθήματα.
    Καλή εβδομάδα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Διαβάσαμε σήμερα;