Τρίτη 29 Σεπτεμβρίου 2009

ΙΣΗΜΕΡΙΑ


Καλησπέρα πουλάκια μου. Ξέρετε τι μου ξέφυγε ; Η φθινοπωρινή ισημερία. Ε βέβαια είμαι απρόσεκτη τσ τσ τσ! όλο βόλτες και εορτασμοί γενεθλίων . Γι' αυτό θα σας μιλήσω σε επόμενη ανάρτηση , για να δείτε πως η ημέρα γενεθλίων μπορεί να γιορτάζεται και ετεροχρονισμένα [ όχι που θα το άφηνα!]
Λοιπόν επανέρχομαι γιατί είναι και αργά και με έχει χτυπήσει και η τενοντίτιδα , πάλι! Η φθινοπωρινή ισημερία πέρασε, ήταν στις 23 Σεπτεμβρίου κι από δω και μπρος η νύχτα θα μεγαλώνει σε βάρος της μέρας.
Από τα αρχαία χρόνια η ημερομηνία αυτή σήμαινε πολλά για τους λαούς. Είναι η εποχή που οι καρποί της γης σιγά σιγά μειώνονται και οι άνθρωποι το μόνο που μπορούν να κάνουν είναι να ευχαριστήσουν το θεό που τους τα προσφέρει.
Στην Ελλάδα το Φθινόπωρο συνδέεται με την αρπαγή της Περσεφόνης και τη λύπη της Δήμητρας μέχρι να ανακαλύψει τη χαμένη της κόρη. Αυτή την εποχή γιορτάζονταν και τα μικρά Ελευσίνια που διαρκούσαν 9 μέρες όσο κρατησε και η αναζήτηση της Περσεφόνης.
Είμαστε στο Φθινόπωρο πουλάκια μου , που φέτος μπήκε δυναμικά νομίζω και δε μας άφησε περιθώρια για μικρό καλοκαιράκι. Στο αρχαίο αττικό ημερολόγιο οι μήνες τους Φθινοπώρου ήταν επίσης 3:
Ο Πυανεψιών [ πύανοι=κουκιά +έψω=ψήνω] , δηλαδή ο μήνας που έβραζαν κουκιά μαζί με άλλα όσπρια για να φτιάξουν την "πανσπερμία" , ευχαριστία για τους καρπούς της γης και που είχε 29 μέρες.
Ο Μαιμακτηριών από το επίθετο μαιμάκτης που ανήκε στο Δία και σήμαινε το βίαιο και ορμητικό, μάλλον λόγω των δυνατών καταιγίδων. Είχε 30 μέρες.
Ο Ποσειδεών , από το όνομα του Ποσειδώνα , για να τιμήσουν και το υγρό στοιχείο. Είχε κι αυτος 29 ημέρες.
Τις ισημερίες τις είχαν βέβαια ανακαλύψει και οι Μάγιας στο Μεξικό. Η διάσημη πυραμίδα του Kukulkan είναι φτιαγμένη κατά τέτοιο τρόπο ώστε κατά την Εαρινή και Φθινοπωρινή ισημερία, η σκιά που σχηματίζεται στα σκαλοπάτια της μοιάζει σαν ένα φίδι που κατεβαίνει από την κορυφή της πυραμίδας και φτάνει στην βάση της όπου υπάρχει σκαλισμένο το κεφάλι του. Φοβερή τεχνολογία κι αν σκεφτείτε ότι γύρω από την πυραμίδα υπάρχουν 4 σκάλες από 91 σκαλιά η καθεμιά συν το κεντρικό κεφαλόσκαλο μας κάνουν 365, δηλαδή τις 365 μέρες του χρόνου. Τσ τσ τσ οι ιστορίες των λαών της Λατινικής Αμερικής με τρελαίνουν ...

Καληνύχτα πρέπει να φτιάξω τα πατρόν μιας χειροτεχνίας για αύριο που έχω τεχνικά.
Να προσέχετε τον εαυτό σας... και τους γύρω σας

3 σχόλια:

  1. Εύγε για την ανάρτηση αυτή!
    Εδώ ξεχάσαμε εμείς την Φθινοπωρινή ισημερία που είναι και τόσο σημαντική!
    Μας έφαγε η Brigitte Bardot!
    Καλημέρα και καλό μήνα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Μα που να τα προλάβεις να μας τα μάθεις όλα??
    Εχεις και τα Τεχνικά, που το πας αυτό??
    Εντάξει, εγώ τα έμαθα όλα, είμαι έτοιμη για εξέταση;-)
    Καλό μήναααα!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Γεια σου κυρα δασκαλα μου, τι ωραια που το κανεις το μαθημα, εσενα θελω, δεν το συζητω και τωρα που σε βρηκα σε κλεινω για ιδιαιτερα μαθηματα. Αυτο με την πυραμιδα στη Λ,αμερικη και μενα πολυ με γοητευει,Μα τι ειχαν ανακαλυψει οι ανθρωποι που εμεις δεν τα ξερουμε??????Εχω μια απλη... περιεργεια.Νασαι καλα τωρα ποι βρεθηκαμε θα τα λεμε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Διαβάσαμε σήμερα;