Σάββατο 12 Σεπτεμβρίου 2009

ΟΥΡΑΝΙΟ ΤΟΞΟ


Καλησπέρα πουλάκια μου. Μού τη δίνει αυτή η βροχή, μου ξέφυγε κι ο τίτλος μιας ανάρτησης χωρίς κείμενο προηγουμένως , δεν πήγα και βόλτα σήμερα ... Περιμένω να βγει το ουράνιο τόξο και δεν το βλέπω να βγαίνει ή θα βρέξει κι άλλο ή θέλουν άλλαγμα τα γυαλιά μου! Το ουράνιο τόξο είναι η σκάλα για τον ουρανό εκείνη που ανεβοκατέβαινε η Ίρις για να μεταφέρει τα ραβασάκια του Δία προς τον αδερφό του τον Ποσειδώνα και άλλους τινές. Οι Ιρλανδοί [ παρεπιτόντως υπάρχει μια πολύ καλή ιρλανδέζικη μπιραρία στο Θησείο, η Τζέϊμς Τζόϊς] πιστεύουν ότι στην άκρη του ουράνιου τόξου υπάρχει ένα κιούπι με χρυσά νομίσματα , αλλά κανείς δεν μπορεί να το φτάσει μια κι αυτό αιωρείται στον ουρανό.
Για να μην αρχίσουμε την ανάλυση για το πως σχηματίζεται μετά τη βροχή με διάθλαση και ανάκλαση του φωτός μέσα από τις πρισματικές σταγόνες [ κάνω και φυσική στο σχολείο] . Αυτά τα ξέρετε γιατί είστε και διαβαστερά...
Ας πούμε λοιπόν για την Ίριδα την αγγελιαφόρο των θεών ,που αργότερα παραμερίστηκε από τον Ερμή κι έχασε τα πρωτεία στα σούρτα φέρτα των μηνυμάτων.
Ήταν κόρη του Θάμαντα και της Ωκεανίδας Ηλέκτρας , φορούσε κοντό χιτώνα για να μην μπερδεύεται στον άνεμο , χρυσό πεδιλάκι με λεπτομέρεια φτερά στα πλάγια,κρατούσε κηρύκειο και φυσικά είχε ένα ζευγάρι φτερά στους ώμους για Ι.Χ μεταφορές. Εκτός από μηνύματα είχε κι έναν ρόλο Ο.Η.Ε και ξεμπλόκαρε τις δύσκολες καταστάσεις μεταξύ των θεών όταν τα αίματα άναβαν ή όταν κάποιος από τους θεούς έλεγε κανένα ψεματάκι κι οι άλλοι τον έπαιρναν είδηση.
Τότε την έστελναν για τον"ορό της αλήθειας" που δεν ήταν άλλο από νεράκι από το ιερό της Στυγός. Αν κάποιος από τουςμ θεούς ήταν επιρρεπής στο ψέμα τον έβαζαν να ορκιστεί στο ιερό νερό κι αν ορκιζόταν ψέματα , έπεφτε κάτω ξερός κι αυτό διαρκούσε για πολύ καιρό. Φυσικά του κοβόταν πάραυτα η αμβροσία και το νέκταρ. Και δεν έφτανε αυτό για 9 ολόκληρα χρόνια τέρμα τα συμπόσια με τους άλλους θεούς. Θα μου πείτε τι είναι 9 χρόνια μπρος στην αιωνιότητα, αλλά έτσι ήταν η τιμωρία.
Ενώ στην αρχή ήταν το δεξί χέρι του Δία [ είχα κι εγώ ένα δεξί χέρι που φέτος είναι σ' άλλο σχολείο σνιφ!] φαίνεται άρχισε να κάνει παρέα με την Ήρα κι αυτό του Δία μάλλον δεν του άρεσε, εξ' ου και η παράδοση της σκυτάλης στον Ερμή .
Ο Όμηρος ήταν ο πρώτος που συνέδεσε την Ίριδα με το ουράνιο τόξο,αλλά κανείς δεν την απεικονισε έτσι. Μάλλον οι άνθρωποι συνέδεσαν το χρωματιστό της χιτώνα και το γρήγορο δρόμο της προς τον ουρανό με την εμφάνιση αυτού του φαινομένου που συνδέει δυο κομμάτια του ουρανού ή τον ουρανό με τη γη και τη θάλασσα.
Αυτά πουλάκια μου κι αν δείτε λέει ουράνιο τόξο κάντε μια ευχή, είναι γούρι.
Glitter Graphics

Rainbow Glitter Pictures

3 σχόλια:

  1. Καλησπέρα.Εμένα μου αρέσει η βροχή έιναι ότι πρέπει για χουχουλιασμα.Πολύ ωραία η ιστορία σου για μια ακόμα φορά.Φιλιά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. τι όμορφη η αφήγηση σου…
    σκέφτηκα κάποια από τις αφηγήσεις σου να την ηχογραφήσης..
    σκέφτηκες Αγγελική μου να γράψεις.. (για παιδιά)…
    εγώ πάντως είμαι φανατική αναγνώστρια σου….

    την βροχούλα την χρειαζόμασταν..
    θα μου πεις αυτό ήταν καταιγίδα … του ξέφυγε λιγουλάκι του καιρού….
    Καλο σου βραδυ…

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Μου αρέσει Αγγελική που ξεκινάς με τη λέξη πουλάκια μου!!Σαν μικρό θέλω να μπω κάτω από τη φτερούγα σου!!!Πολύ τρυφερό!!!
    Βαρέθηκα να περιμένω...θέλω να μάθω σύντομα σε ποιο σχολείο θα είμαι!!φιλιά***χεράκια αγκαλιές σφιχτές και όμορφο πάντα ένα ουράνιο τόξο!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Διαβάσαμε σήμερα;