Παρασκευή 2 Οκτωβρίου 2009

ΑΚΟΛΟΥΘΕΙ...ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ


Καλημέρα πουλάκια μου. Είδατε πρωινή πρωινή σήμερα! Εμ δεν έχει σχολείο και είπα να μην αρχίσω πρωί πρωί δουλειές [ βαριέμαι τρελά!] και αφού ξύπνησα νωρίς, το βιολογικό ρολόι το άτιμο βλέπετε... θα σας πω για αλλοτινές προεκλογικές εκστρατείες.
Λοιπόν, την Πομπηία την ξέρετε , μια πόλη 20.000 κατοίκων κοντά στη Νάπολη που καταστράφηκε τον Αύγουστο του 79 μ.Χ λόγω της έκρηξης του Βεζουβίου. Ήταν μια πλούσια πόλη με μικρούς λόφους κατάφυτους από αμπέλια που την προτιμούσαν οι Ρωμαίοι για να χτίσουν τα εξοχικά τους και να ξεκαλοκαιριάσουν. Και ξαφνικά η πόλη αυτή εξαφανίστηκε και σιώπησε... Όταν πολλά χρόνια αργότερα άρχισαν οι ανασκαφές , από το 1748 ως το το 1860 , η πόλη έδωσε στους αρχαιολόγους ένα από τα καλύτερα δώρα . Μια καθημερινότητα που την αγνοούσαν και έμενε μυστικά φυλαγμένη τόσα χρόνια. Δε θα σας μιλήσω όμως γι' αυτό. Στην Πομπηία οι αρχαιολόγοι ανακάλυψαν και κάτι άλλο. Λίγο καιρό πριν γίνει η έκρηξη ... είχαν εκλογές και οι αξιωματούχοι είχαν μόλις αναλάβει τα καθήκοντά τους.
Φυσικά τότε δεν υπήρχαν κόμματα, αλλά οι υποψήφιοι κατέβαιναν αυτόνομα ο καθένας, αν φυσικά είχαν βρει το χορηγό τους. Ναι, ναι τα έξοδα ήταν πολλά κι αν δεν είχαν κάποιον να συμβάλει δεν μπορούσαν να αναταποκριθούν.
Μέσα λοιπόν στην προεκλογική εκστρατεία υπήρχαν και οι διαφημίσεις των υποψηφίων. Ε, μη νομίζετε ότι είχαν αφίσες, έκαναν κάτι πιο μόνιμο. Πάνω σε τοίχους σπιτιών ή καταστημάτων και σε λευκό φόντο , έγραφαν με μαύρα ή κόκκινα γράμματα ονόματα υποωηφίων μαζί με συνθήματα:" Ψηφίστε τον για να διαχειριστεί τα κοινά" ή " Ψηφίστε τον γιατί είναι τίμιος και ενάρετος". Φυσικά οι προσόψεις των σπιτιών και των καταστημάτων παραχωρούνταν ευγενικά από τους ιδιοκτήτες προς τον υποψήφιο, ο οποίος φρόντιζε τα συνθήματα να γραφούν από επαγγελματία καλλιγράφο για αισθητικο΄θς λόγους. Ο δε καλλιγράφος στο τέλος έβαζε και το όνομά του για να κάμει κι αυτός τη διαφημισούλα του [ όλοι κάτι έβγαζαν]. Πολλές φορές μαζί με το όνομα του υποψηφίου αναφερόταν και το όνομα του χορηγού [πληρώνουμε που πληρώνουμε να μην το μάθει ο κόσμος; τι έχουμε να φοβηθούμε;]
Υπήρχε βέβαια και η δυσφήμιση. Κάποιοι έγραφαν αρνητικά συνθήματα ή κατηγορίες εναντίον των συνυποψηφίων τους, όπως "υποστηρίζεται από το σύλλογο υπναράδων, κλεφτών ,μπεκρήδων και κοπανατζήδων της πόλης".
Για κάποιον άλλο έγραφαν ότι υποστηρίζεται από τα κορίτσια ενός κακόφημου ανθοπωλείου της πόλης. Άντε τώρα να τον ψηφίσουν οι νοικοκυραίοι. Αυτός ο καημένος έβαλε και άσπρισαν τον εν λόγω τοίχο , τόση διαφήμιση δεν την άντεξε.
Οι καλυτεροι τοίχοι πάντως για συνθήματα ήταν έξω από καπηλειά ή από πορνεία, μέρη με σίγουρη αντρική πελατεία μια και οι γυναίκες τότε δε συμμετείχαν στα κοινά.
Πάντως πώς το έφερναν πώς το πήγαιναν οι νικητές ήταν πάντα μέλη της τοπικής "ελίτ" γαιοκτήμονες, αριστοκράτες και έμποροι. Κάτι σημερινά πολιτικά τζάκια μου θυμίζουν, αλλά κατά τα άλλα ... δημοκρατικές διαδικασίες. Το χρήμα πουλάκια μου και οι γνωριμίες!Τσ τσ τσ τίποτα δεν άλλαξε τελικά! Το 5% για την Παιδεία ,πότε είπαμε θ'αρχίσουμε να το παίρνουμε και να αναβαθμίσουμε τα σχολεία μας; Το διαδραστικό πίνακα πότε θα τον αποκτήσω; Γελάω πολύ και μ' αυτούς και με τους άλλους, πάλι εμείς θα βγάλουμε το φίδι από την τρύπα
Καλημέρα, άντε να κάνουμε και καμιά δουλειά. Μπα! μήπως καμιά βόλτα σήμερα, γιατί από αύριο θα βρέχει; Το σκέφτομαι σοβαρά...

3 σχόλια:

  1. Πολλές ομοιότητες με σήμερα.Σίγουρα εμείς θα βγάλουμε το φίδι από την τρύπα Αγγελική μου.Ετσι δεν γίνεται πάντα.Δεν θέλω να σε απογοητεύσω αλλά για το 5% θα περιμένεις πολύ.Καλό Σαββατοκύριακο να έχεις.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Αχ βρε δασκαλίτσα μου!
    Είσαι φοβερή!
    Φιλιά πολλά πολλά
    Καλη ξεκούραση να έχεις και καλή ψήφο!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. αχα!!!
    καλημέρα κυρα-δασκάλα μας!!!
    πολύ χρήσιμο το μάθημα σήμερα
    σε ευχαριστούμε

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Διαβάσαμε σήμερα;