Σάββατο 1 Αυγούστου 2009

ΑΥΓΟΥΣΤΕ ΚΑΛΕ ΜΟΥ ΜΗΝΑ

Καλημέρα και ΄καλό μήνα πουλάκια μου. Αύγουστος ο μήνας διακοπών των Ελλήνων, Αύγουστος ο μήνας των γενεθλίων μου!
Ας το δούμε λοιπόν σφαιρικά το θέμα:
Έχει 31 ημέρες και είναι ο αντίστοιχος του έκτου μήνα του παλαιού ημερολογίου, που ονομαζόταν Sextilis. Ονομάστηκε Αύγουστος προς τιμή του Οκταβιανού μετά την απονομή του τίτλου από τη ρωμαϊκή Σύγκλητο.Επειδή ο Οκταβιανός Αύγουστος υπήρξε μεγάλος αυτοκράτορας και εξίσου σπουδαία προσωπικότητα με τον Ιούλιο Καίσαρα , οι Ρωμαίοι θεώρησαν υποτιμητικό γι' αυτόν να του αφιερώσουν μήνα με μιά μέρα λιγότερη . Αφαίρεσαν απ' το Φλεβάρη τότε την 29η και την προσθέσανε στον Αύγουστο . Έτσι έχουμε Ιούλιο και Αύγουστο -δυό συνεχόμενους μήνες - με 31 μέρες , ενώ αντίθετα ο Φλεβάρης έμεινε με 28 .
Πριν από την επικράτηση του ρωμαϊκού Ιουλιανού ημερολογίου, αντίστοιχος μήνας στο αθηναϊκό ημερολόγιο ήταν ο Μεταγειτνεών. Στα βυζαντινά χρόνια το έτος τελείωνε στις 31 Αυγούστου και πρωτοχρονιά ήταν η 1η Σεπτεμβρίου. Γι` αυτό η τελευταία μέρα του Αυγούστου λέγεται και Κλειδοχρονιά.

Από την πρώτη Αυγούστου αρχίζουν και τα «μερομήνια», δηλαδή η πρόγνωση του καιρού από μετεωρολογικές παρατηρήσεις, που γίνονται τις 6 ή 12 ή 14 πρώτες ημέρες του Αυγούστου. Μηνολογιάζουν, παρατηρούν δηλαδή τον καιρό κάθε μέρα και από αυτόν συμπεραίνουν για τον καιρό του μήνα που αντιστοιχεί στη συγκεκριμένη ημέρα.
Από τις θρησκευτικές γιορτές του μηνός οι μεγαλύτερες είναι της Μεταμορφώσεως του Σωτήρος (6 Αυγούστου) και της Κοιμήσεως της Θεοτόκου (15 Αυγούστου).
Η πίστη ότι τη νύχτα της 5ης προς την 6η Αυγούστου ανοίγουν οι ουρανοί, κάνει πολλούς ν’ αγρυπνούν, για να δουν το άγιο φως. Το ’χουν σε καλό. Συνηθίζουν εξάλλου στις 6 Αυγούστου να φέρνουν στην εκκλησία τα πρώτα σταφύλια για ευχολόγηση και να τα μοιράζουν στους εκκλησιαζόμενους. Την ημέρα αυτή προσφέρονται στο ναό του Σωτήρος και τα πρώτα ελαιόλαδα.

1 σχόλιο:

Διαβάσαμε σήμερα;