Τρίτη 4 Αυγούστου 2009

ΩΡΙΩΝΑΣ Ο ΚΥΝΗΓΟΣ


«Ανήρ εξόχου ρώμης και καλλονής, και δεξιώτατος κυνηγός».
Ο Ωρίωνας , ο κυνηγός των Πλειάδων, ήταν γενικά κυνηγός σε ότι κυκλοφορούσε την αρχαία εκείνη εποχή. Φορούσε απλό ένδυμα κυνηγού, βλέπε λεοντή με αξεσουάρ ρόπαλο και συνοδευόταν από το πιστό του σκύλο το Σείριο.
Καταρχήν ήταν το αισθηματάκι της θεάς Άρτεμης. Βέβαια θα μου πείτε η εν λόγω θεά δεν ήταν άσπιλη κι αμόλυντη; Όχι καλά μου παιδιά μην πιστεύετε σε ανυπόστατες φήμες!Βέβαια αυτή τη σχέση δεν έβλεπε με καλό μάτι ο αδερφός Απόλλωνας, μην ξεχνάμε και τα ζητήματα τιμής, έτσι κατά μία εκδοχή μια μέρα προκάλεσε την Άρτεμη να πετύχει ένα μακρινό μικρό αντικείμενο που βρισκόταν στη θάλασσα. Η Άρτεμη το σημάδεψε και το πέτυχε , αλλά αυτό ήταν ο Ωρίωνας κι εκείνη απελπισμένη όταν το κατάλαβε τον μεταμόρφωσε σε αστερισμό.
Αυτό βέβαια είναι η μία εκδοχή ,γιατί υπάρχουν πολλές ιστορίες γι' αυτον τον μπερμπαντάκο!
Άλλοι λένε ότι πέθανε στη Δήλο μετά από τσίμπημα σκορπιού που έστειλε η Άρτεμη, επειδή αυτός είχε ανοίξει πανιά για την Ηώ.
Ο Ερατοσθένης στους Καταστερισμούς λέει ότι ο Ωρίωνας είχε επιχειρήσει κάποτε να βιάσει την Ηρα [ τώρα τα πιάσαμε τα λεφτά μας] και αυτή για να τον τιμωρήσει, έβγαλε από τη γη έναν σκορπιό, ο οποίος τον δάγκωσε στη φτέρνα (η φτέρνα εθεωρείτο από τους αρχαίους Ελληνες το πιο απροστάτευτο σημείο του ανθρώπινου σώματος ­ θυμηθείτε τη φτέρνα του Αχιλλέα). Οταν ο Ωρίωνας πέθανε από το δηλητήριο του σκορπιού, οι θεοί, για να τιμήσουν τη μεγάλη του παλικαριά, τον μεταμόρφωσαν σε αστερισμό. Μετέφεραν όμως ταυτόχρονα και τον σκορπιό στον ουρανό, για να θυμίζει στον Ωρίωνα την προσβολή που έκανε στη θεά. Και επειδή ο Ωρίωνας φοβάται από τότε τον Σκορπιό, έστω και ως αστερισμό, και προσπαθεί να τον αποφύγει, όταν ανατέλλει στον ουρανό ο Σκορπιός, δύει ο Ωρίωνας.
Σαν αστερισμός ανατέλλει από το Δεκέμβρη ως τον Απρίλη, πίσω απ' τον κυνηγό Ωρίωνα ανατέλλουν και τα σκυλιά του, οι αστερισμοί του Μικρού και του Μεγάλου Κυνός. Σε αυτόν τον τελευταίο ανήκει και ο Σείριος, ένα άστρο που απέχει 8,7 έτη φωτός, εκπέμπει 40 φορές περισσότερο φως από τον Ήλιο και είναι το λαμπρότερο αστέρι του ουρανού.

Να προσέχετε τα μεγάλα κυνήγια και τους επίδοξους κυνηγούς!

2 σχόλια:

  1. Καλημέρα Αγγελική μου

    Συνέχισε τις υπέροχες αναρτήσεις σου…
    Τώρα πιο πολύ από κάθε άλλη φορά τα έχω ανάγκη….
    Είναι υπέροχα!!!!!!!!!!!!!!!!!!
    ΔΟΣΜΕΝΑ ΜΕ ΤΟΝ ΜΟΝΑΔΙΚΟ ΣΟΥ ΤΡΟΠΟ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Εγώ είχα ακούσει ότι ο Ωρίων ήταν ένας κυνηγός που καυχήθηκε ότι δεν υπάρχει πλάσμα πάνω στη γή που να μην μπορεί να το θηρεύσει. Τότε η γαία γέννησε ένα τεράστιο σκορπιό που σκότωσε τον Ωρίωνα, τιμωρώντας τον για την Ύβρη που διέπραξε. Εν συνεχεία, έγιναν και οι 2 ασερισμοί.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Διαβάσαμε σήμερα;