Τετάρτη 5 Αυγούστου 2009

ΥΑΔΕΣ


Καλησπέρα πουλάκια μου. Σήμερα θα μιλήσουμε για τις Υάδες , το άλλο πακέτο θυγατέρων του Άτλαντα. Τελικά αυτός ο Τιτάνας δεν είχε αυτό που λέμε "κάνω οικογένεια" και τη χαίρομαι! Το όνομα Υάδες προέρχεται από το αρχαίο ρήμα υώ που σημαίνει βρέχω και εννοεί αυτές που φέρνουν τη βροχή γιατί εμφανίζονται πριν βρέξει.
Η ιστορία τους... λυπητερή. Είχαν ένα αδερφό κυνηγό, ο οποίος ενώ όλος ο άλλος κόσμος κυνηγούσε κάτι σε φαγώσιμο [ ένα αγριογούρουνο, ένα λαγουδάκι] σκέφτηκε να κυνηγήσει ένα λιοντάρι για ν' αποκτήσει το απαραίτητο αξεσουάρ τη λεοντή. Έλα όμως που το λιοντάρι επέμενε να κρατήσει τη γούνα του για προσωπική χρήση και κυνηγητό στο κυνηγητό, επειδή βαρέθηκε του έδωσε μία και πάρτον κάτω.
Μόλις το έμαθαν οι αδερφές του οι Υάδες πλάνταξαν στο κλάμα και δε σταματούσαν με τίποτα! Οι θεοί δεν μπορούσαν ν' ακούνε το κλάμα τους , μάλλον ήταν και παράφωνες και τις έκαναν αστερισμό.
Υπάρχει κι άλλη εκδοχή. Αυτή η ομάδα νυμφών ονομαζόταν Συάδες, δηλαδή γουρουνίτσες. Μάλλον ήταν επηρεπείς σε γαστρονομικές ατασθαλίες...
Βέβαια στην ελληνική νοοτροπία οι γουρούνες ήταν ζώα που ταυτίζονταν με τη γονιμότητα, αφού γεννούν ακατάπαυστα και πολλά μικρά τη φορά. Καθώς τους αρέσει το νερό κι οι λάσπες , γι' αυτό τις συνδέουν με τις Υάδες που φέρνουν την υγρασία στη γη για να γονιμοποιήσει τους σπόρους και τους καρπούς.
Ο Ησίοδος γράφει:« οι νύμφες που μοιάζουν με τις Χάριτες.
Η Φαισύλη, η Κορωνίς και η Κλέεια με το όμορφο στεφάνι,
η τρυφερή Γαιώ και η Ευδώρη με διαφανές πέπλο, τις οποίες
ονομάζουν Υάδες, εμφανίζονται στους ανθρώπους στη Γη».
Η πιο βασική όμως εκδοχή είναι εκείνη που λέει ότι στις Υάδες ο Δίας είχε εμπιστευτεί την ανατροφή του Βάκχου.Όταν ο Λυκούργος, γιος του Δρύαντος και βασιλιάς των Ηδωνών, λαού που κατοικούσε στις όχθες του ποταμού Στρυμόνα, τις καταδίωξε από το ιερό Νυσήιο βουνό και τις έριξε στη θάλασσα μαζί με το Βάκχο, ο οποίος από το φόβο του κρύφτηκε στην αγκαλιά της Θέτιδας, εκείνες για να σωθούν ανυψώθηκαν από το Δία στον Ουρανό, σαν Υάδες.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Διαβάσαμε σήμερα;