Πέμπτη 6 Αυγούστου 2009

ΠΑΝΣΕΛΗΝΟΣ

«Σαν τι το θέλει η μάνα σου τη νύχτα το λυχνάρι,

αφ' έχει μες στο σπίτι της τ' Αυγούστου

το φεγγάρι;»

Η ελληνική μυθολογία δε θα μπορούσε να μη σχολιάσει και να ερμηνεύσει το χλωμό χρώμα του φεγγαριού. Η Σελήνη λοιπόν ήταν ερωτευμένη με τον Ενδυμίωνα, έναν όμορφο νεαρό άντρα που ήταν ο θεός του ύπνου. Κάθε βράδυ όταν η Σελήνη τελειώνει την περιπλάνησή της στον ουρανό πάει να τον συναντήσει σε μια σπηλιά στην ακρογιαλιά. Κυματάκι, βοτσαλάκια, άντε και στο βάθος κανένα πυροφάνι συνθέτουν μια ονειρική ερωτική ατμόσφαιρα. Τον βρίσκει να κοιμάται κι ενώ εκείνη του δείχνει τον έρωτά της, αυτός πού να ξυπνήσει, κοιμάται τον ύπνο του δικαίου! Χολωμένη η Σελήνη φεύγει από τη σπηλιά κι από τη στενοχώρια της κιτρινίζει.
Άλλοι λένε ότι η Σελήνη , η αδελφή του Ήλιου και της Ηούς, απέκτησε από τον Ενδυμίωνα 50 κόρες [ φανταστείτε να μην κοιμόταν]. Όμως πάντα την ανησυχούσε ότι ο Ενδυμίωνας ήταν θνητός και όπως όλοι θα γερνούσε και θα πέθαινε. Έτσι του' κανε μάγια να κοιμάται παντοτινά και μ' αυτό τον τρόπο να μη χάσει τη νιότη του.
Οι Αιγύπτιοι πίστευαν ότι το σύμπαν ήταν ένα μεγάλο ορθογώνιο κουτί γύρω από το οποίο έρρεε ένας ποταμός πάνω στον οποίο ταξίδευαν μέσα σ' ένα καϊκι ο Ήλιος και η Σελήνη που κρύβονταν στις σπηλιές των όχθεών του κατά την Δύση τους. Το ίδιο και οι πλανήτες. Καθε δεκαπενθήμερο περίπου ένα Αγριογούρουνο έτρωγε σιγά σιγά τη σελήνη για δυο εβδομάδες. Όταν πείναγε πολύ την έτρωγε με τη μία δημιουργώντας εκλείψεις.
Για το πώς επηρεάζει η Σελήνη τη Γη κι εμάς θα πούμε την άλλη φορά. Να ΄χετε κι ένα ενδιαφέρον για την επόμενη ανάρτηση...
Τραγουδάκι που μ' αρέσει για καληνύχτα

6 σχόλια:

  1. Καλό βράδυ
    Παραλαβή βραβείου… «I LOVE YOUR BLOG»
    Μαρία

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Καλημέρα φίλη μου, όμορφη η Πανσέληνος όταν την βλέπεις αγκαλιά σε ένα μπαλκόνι χωρίς πολυκατοικίες δίπλα..τι να κάνουμε..την χαρήκαμε απο φωτογραφίες.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Καλημέρα.
    Ευχαρστούμε για το link.
    Οσο για την ανάρτηση, πολύ γλυκιά και νοσταλγική.
    Καλό ΣΚ να έχεις.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Μη νομίζεις οτι σε εχω ξεχάσει.
    Απλα πρέπει να σε ευχαριστήσω με τρόπο τέτοιο που νομίζω εγώ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. ελα απο κεί εχω κάτι γιά σένα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. To φεγγάρι μας επιτρέπει να πλάσουμ πολλούς μύθους γι αυτό, ακομα και σημερα.
    Κάθομαι το κοιτάω και σκέφτομαι και όλο και μια ιστορία θα φτιάξω.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Διαβάσαμε σήμερα;