Δευτέρα 5 Οκτωβρίου 2009
ΟΙ ΜΟΥΣΕΣ 1
Καλησπέρα πουλάκια μου. Εκλογές τέλος, περιμένω το 5% , μην ξεχνιόμαστε , το λόγο μας το κρατάμε , ελπίζω... Ξανά στην καθημερινότητά μας. Θα τελειώσουν και οι πολιτικές συζητήσεις και αναλύσεις , που προσωπικά μου αρέσει να παρακολουθώ , αλλά με ζάλισαν. Εντάξει , χάσανε , τόση όμως ανάλυση για το τι έφταιξε και τόση μετατόπιση ευθυνών, πρώτη φορά βλέπω. Αχ αυτή η καρεκλίτσα , πρέπει να'ναι ανατομική και βολεύει... Ευτυχώς που εμείς καθόμαστε σε σκληρές καρέκλες κι έχουμε συνηθίσει...
Λοιπόν τέρμα τα αστεία και το καθισιό, ας πάμε στο θέμα μας.
Σήμερα θα μιλήσουμε για τις Μούσες . Κόρες του Δία [ έλα.....] και της Μνημοσύνης, η οποία δεν ήταν τυχαία. Κόρη του Ουρανού και της Γης, από καλό σπίτι, ομορφοκαμωμένη και καλοζωισμένη. Τη συνάντησε στην Πιερία, την αγάπησε αμέσως και μεταμορφώθηκε σε βοσκό για να την προσεγγίσει. Κοιμήθηκε μαζί της 9 νύχτες κι αυτή καρπερή καρπερή του χάρισε 9 κόρες να'χει να πορεύεται.
Η Μνημοσύνη τις έδωσε να τις αναθρέψει η νύμφη Εύφημη και όρισε δάσκαλο τους τον καλύτερο , τον πολυταξιδεμένο και μουσικόφιλο Απόλλωνα. Με τέτοιες προδιαγραφές πώς να μην εξελιχθούν ;
Όταν μεγάλωσαν ο Απόλλωνας είπε να μετακομίσουν για να'ναι πιο άνετα κι έτσι πήγαν όλοι μαζί στον Ελικώνα , που'ταν και κοντά στο μαντείο του, γιατί αφενός η Πυθία έτσι χάλια που γινόταν ήθελε επίβλεψη και αφετέρου είχε πάρει τ' αυτί του για κάτι μίζες που'παιρναν οι ιερείς σχετικά με την εξήγηση των χρησμών.
Εκεί οι Μούσες έκαναν βόλτες στο βουνό , λούζονταν στις πηγές και άκουγαν τη μουσική από τη λύρα του Απόλλωνα. Έπρεπε όμως να κάνουν και τη δική τους σόλο καριέρα γι'αυτό αποφάσισαν να ακολουθήσουν η καθεμιά έναν ξεχωριστό κλαδο, που να ' χει να κάνει όμως με τις τέχνες και την επιστήμη.
Ας τις πάρουμε λοιπόν μία μία
Η Κλειώ ανακάλυψε την Ιστορία. Η ιστορία αναφέρεται στο κλέος , δηλαδή στη δόξα των ηρώων του παρελθόντος. Εκτός όμως από ανακαλύψεις της άρεσε να ανακατεύεται και στα προσωπικά των άλλων. Κατηγόρησε λοιπόν την Αφροδίτη για τη σχέση της με τον Άδωνη[ όχι το γνωστό]. Η Αφροδίτη το πήρε προσωπικά και για να την εκδικηθεί την έκανε να ερωτευτεί το Πίερο, αλλά και τον πατέρα του το Μάγνητα [ σύγχρονη Αναστασία δηλαδή]. Πάντως η Κλειώ έκανε παιδιά και με τους δύο που ήταν συγχρόνως ετεροθαλή αδέρφια, αλλά και θείοι με ανιψιό [ μπέρδεμα , μεγάλο μπέρδεμα] , αλλά κανένας δεν έδειξε να πτοείται. Τη ζωγράφιζαν πάντα με κόκκινο χιτώνα και δάφνινο στεφάνι.
Η Ευτέρπη [ ευ+τέρπω = χορταίνω από ευχαρίστηση] ανακάλυψε διάφορα μουσικά όργανα, την ελεγειακή ποίηση, τα μαθήματα και τη διαλεκτική. Τη ζωγράφιζαν δαφνοστεφανωμένη να κρατά έναν αυλό. Δίπλα της ήταν δέντρα με τζιτζίκια, κείμενα και ο θεός Έρωτας.
Η Θάλεια [θαλλώ= ευδοκιμώ] ανακάλυψε την κωμωδία , τη βουκολική ποίηση [ σαν να λέμε τα δημοτικά], τη γεωμετρία , την αρχιτεκτονική και δίδαξε στους αγρότες τη γεωργία. Φυσικά οι αγρότες τη λάτρεψαν , γι' αυτό οργάνωναν γλέντια για να την τιμήσουν. Τη ζωγράφιζαν στεφανωμένη με κισσό ή κληματόφυλλα και να κρατά μια κωμική μάσκα.
Για τις υπόλοιπες θα μιλήσουμε αύριο, γιατί αύριο είναι Πέμπτη και σήμερα πρέπει να φτιάξω το πατρόν για τα αυριανά τεχνικά. Δουλίτσα, δουλίτσα να'χουμε!
Καληνύχτα
Να προσέχετε τον εαυτό σας
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
είδες ήξεραν να διαλέγουν τα καλύτερα μέρη για κατοικία και για παραθέριση!!!!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήευτυχώς τότε δεν υπήρχαν οι πανελλαδικές εξετάσεις και η καθεμιά ακολουθούσε την κλιση της, σήμερα ότι "κάτσει" ακολουθούν τα παιδιά, και μετά μια ζωή ψάχνονται!!!
μπα θα κάνω μια εισήγηση στο ΔΙΑ, έχω τα μέσα, με συμπαθεί!!!!!!! μήπως μου βολέψει κανένα κορίτσι στα παλάτια του στον Όλυμπο, έχει και παναπίθανη θέα από κει πάνω, την Αννα να την πάρει βοηθό του Γανυμήδη και της ΗΒΗΣ (όχι της πορτοκαλάδας ναι;) και η Ναταλία να του κάνει σέρβις το λαπ-τοπ
να μπορεί ο πανάγαθος να παρακολουθεί τι γίνεται στον κόσμο, μπας και αγανακτήσει και μας πετάξει κανέναν κεραυνό να μας αποτελειώσει να γλυτώσουμε!!!!!!
Olá amiga!
ΑπάντησηΔιαγραφήPassei para rever seu cantinho e as novidades...
Um ótimo fim de semana!
Beijinhos.
Itabira... hoje... um ano mais velha.
Brasil
΄Κυρά Δασκάλα μας!
ΑπάντησηΔιαγραφήΗ μυθολογία είναι ανάταση του νου και έχει απόλυτη σχέση με την αστρολογία.
Καλό ΣΚ και καλή ξεκούραση.