Τρίτη 27 Οκτωβρίου 2009
ΓΝΩΡΙΜΙΕΣ
Καλησπέρα πουλάκια μου ενδημικά και μη. Ναι, ναι έχω αναγνώστες αλλοδαπούς, από τη μακρινή νότια Αμερική και δη τη Βραζιλία. Τους ανακάλυψα και έπειτα αυτοί ανακάλυψαν εμένα. Και μου γράφουν και σχόλια , τα οποία δεν καταλαβαίνω. Έβαλα τη μετάφραση, έστειλα και το μήνυμα στη Ράνια την πολύγλωσση και βγάλαμε άκρη. Καλά μόλις ανακάλυψα τη μετάφραση εκστασιάστηκα. Άρχισα να στέλνω μηνύματα στα πορτογαλικά, λες και είχα ανακαλύψει τουλάχιστον την Αμερική. Ένας μικρός Κολόμβος γεννήθηκε , θαρρώ. Σήμερα δεν είχαμε και μάθημα πέραν της γιορτής , γι' αυτό έκανα και μια βολτίτσα κατά το Καγκουρώ , να μάθω για τα σεμινάρια felt [ Μαριάνθη για σένα δουλεύω]. Κάθε Σάββατο 10-2 έχει δωρεάν τα βασικά και ειδικά αυτή την Κυριακή έχει ένα ταχύρρυθμο για κατασκευή νεραϊδών, σχετικά φτηνό. Αχ θέλω να τα καταφέρω και να πάω!
Πώς το είπαν οι Αστροσυμμορίτες; Θα μας πιάσει μανία δημιουργικότητας... Μ' έπιασε και δε μ' αφήνει. Για το κόσμημα δεν το βλέπω καθόλου να ξαναπηγαίνω. Μάλλον δε μου ταιριάζει η σέγα, τι να πω;
Λοιπόν κοιτώντας τις περασμένες αναρτήσεις είδα πώς έχω αφήσει εκκρεμότητες κι από μάθημα τίποτα τον τελευταίο καιρό. Σήμερα όμως δε θα συνεχίσω παλιότερες αναρτήσεις. Θα κάνουμε γεωγραφία και θα πούμε για τη Βραζιλία.
Η Βραζιλία είναι αποικία των Πορτογάλων που την πρωτοπάτησαν τον Ιανουάριο του 1502. Συγκεκριμένα στο λιμάνι της Guanabara που το θεώρησαν μέρος ενός μεγάλου ποταμού και του έδωσαν το όνομα Ρίο ντε Τζανέιρο [ ποτάμι του Ιανουαρίου]. Η περιοχή έγινε ορμητήριο πειρατών και μέρος ανεφοδιασμού για τα ταξίδια προς την Ευρώπη . Βέβαια ο στόχος των Πορτογάλων κατακτητών ήταν να βρουν χρυσάφι και ασήμι, αλλά όταν δεν το κατάφεραν στράφηκαν στην παραγωγή ζαχαροκάλαμου.
Οι Πορτογάλοι γαιοκτήμονες είχαν τεράστιες φάρμες που βέβαια τις καλλιεργούσαν σκλάβοι. Στην αρχή χρησιμοποιούσαν Αβοριγίνες σκλάβους, αλλά μετά άρχισαν να χρησιμοποιούν και Αφρικανούς, τους οποιους μετέφεραν οι δουλέμποροι από τις ακτές της Δ. Αφρικής στοιβαγμένους μέσα σε σαπιοκάραβα. Η Πορτογαλία η μόνη ευρωπαϊκή χώρα που είχε το μονοπώλιο εξαγωγής σκλάβων από την Αφρική και η τελευταία ευρωπαϊκή χώρα που κατήργησε τη δουλεία. Σχεδόν 4.500.000 σκλάβοι μεταφέρθηκαν από την Αφρική μέσα σε 25 χρόνια. Οι Ευρωπαϊκές χώρες είχαν κι αυτές ανάγκη από φθηνό εργατικό δυναμικό. Είχαν τεράστιες εκτάσεις στο νέο κόσμο, οι ντόπιοι δεν ήταν ικανοί να καλλιεργήσουν τη γη γιατί μαστίζονταν από τις αρρώστιες των λευκών και οι Ευρωπαίοι , φυσικά δεν πήγαν στο νεό κόσμο ...για εργάτες. Οι Αφρικανοί όμως ήταν εξαίρετοι εργάτες: πολλές φορές ήταν έμπειροι αγρότες και κτηνοτρόφοι, ήταν συνηθισμένοι σε τροπικό κλίμα, ήταν ανθεκτικοί σε τροπικές ασθένειες και μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν άνετα σε φυτείες ή σε μεταλλεία.
Μεταξύ του 1450 και του τέλους του 19ου αιώνα οι σκλάβοι συλλέγονταν από την δυτική ακτή της Αφρικής με την θερμή και ενεργή συνεργασία Αφρικανών βασιλιάδων, αρχηγών και εμπόρων. Σε αντάλλαγμα οι Αφρικανοί βασιλιάδες και έμποροι έπαιρναν διάφορα εμπορεύματα και αγαθά όπως χάντρες, ένα είδος κοχυλιών που χρησιμοποιούνταν ως χρήματα, κλωστοϋφαντουργικά προϊόντα, άλογα, αλκοόλ (μπράντυ) και το ποιο σημαντικό: όπλα. Τα όπλα ήταν χρήσιμα στην επέκταση των αυτοκρατοριών και στην συλλογή περισσότερων σκλάβων μέχρι που τελικώς χρησιμοποιήθηκαν εναντίον των ίδιων των Ευρωπαίων κατακτητών. Έτσι είναι τα όπλα που δίνεις σχεδόν πάντα στρέφονται εναντίον σου και είναι πιο αποτελεσματικά .
Εθνική επέτειος αύριο. Πόσοι ζουν από αυτούς που πολέμησαν; Σήμερα αντί ποιημάτων τους έδειξα πραγματικές σκηνές πολέμου και κατοχής. Η αλήθεια δε βρίσκεται μέσα στα ποιήματα που αποστηθίζονται και συχνά διαβάζονται άχρωμα, η αλήθεια είναι αλλού.
Καληνύχτα . Να προσέχετε τους δουλεμπόρους της σκέψης μας.
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Μα τι να σου πω τωρα;
ΑπάντησηΔιαγραφήημουνα και εγω σημερα στο κανγκουρο με την κορη μου, το απογευμα κατα τις 6 πηγα.
Φυσικα ψωνησα και κατι......
μετα ειχαμε συναντηση με τις πλεκτριες παλι για καφε και πλεξιμο.
Λες να συναντηθηκαμε και να μην το ξερουμε;
Ωστε μανία δημιουργικότητας ε?
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαι που είσαι ακόμα. Με μια μόνιμη φωτιά από πίσω σε κόβουμε.
Καλό είναι αυτό. Οσο για τους δουλεμπόρους της σκέψης μας, ήταν εξαιρετική η σύλληψη.
Καλησπέρα σου Κυρά Δασκάλα μας.