Παρασκευή 30 Οκτωβρίου 2009

Ο ΧΡΟΝΟΣ

Καλησπέρα πουλάκια μου. Είδατε τι κάνει το σχολείο; Κουράζομαι και δεν είμαι τακτική στις αναρτήσεις μου! Η αλήθεια είναι ότι τον τελευταίο καιρό δεν έχω πολλή όρεξη . Μάλλον έχω υπερκτιμήσει τον εαυτό μου για τις αντοχές μου ή πολύ απλά μεγαλώνω για να μην πω γερνάω που είναι πιο βαρύ. Ε, ναι δεν μπορώ πια να κάνω με την ίδια ευκολία πράγματα που έκανα στα 20 ή στα 30. Κάποια στιγμή τελευταία είχα την ουτοπική αντίληψη ότι ο χρόνος φάνηκε καλός μαζί μου και δεν μου έδειξε το σκληρό του πρόσωπο. Αλλά δεν είναι έτσι. Πρέπει να συμφιλιωνόμαστε μ'αυτό που είμαστε και που έχουμε κι όχι να γυρνάμε το ρολόι πίσω κλεφτά για να κερδίσουμε χρόνο.
Ο χρόνος δεν έχει πάντα την ίδια αίσθηση και ροή. Υπάρχουν μέρες που κυλούν βασανιστικά αργά και ράθυμα, υπάρχουν όμως κι άλλες που κυλούν σαν νερό, γιατί είμαστε κοντά σ'αγαπημένους ή κάνουμε κάτι που μας ευχαριστεί .
Οι αρχαίοι Έλληνες είχαν 9 θεότητες που είχαν σχέση με το χρόνο με προεξάρχοντα τον Κρόνο -χρόνο , αλλά και το θεό-ποταμό που περιέβαλε τη Γη. Ο πιο ειδικός όμως ήταν ο Καιρός, μια θεότητα που δεν είναι γνωστή και τον αναπαριστούσαν σαν ένα νέο άντρα που στεκόταν στην άκρη του ξυραφιού και κρατούσε τη ζυγαριά της Μοίρας. Είναι η στιγμή που περνάει και χάνεται κι όλοι θέλουν να την εκμεταλλευτούν. Ακόμα υπήρχαν οι 3 Μοίρες που αντιπροσώπευαν το παρόν το παρελθόν και το μέλλον. Στην Αίγυπτο υπήρχε η θεά Νουτ που κάθε βράδυ κατάπινε τον Ήλιο και κάθε πρωί τον έφτυνε , δημιουργώντας έτσι την καινούρια μέρα.
Η πιο εκπληκτική όμως αντίληψη και μέτρηση του χρόνου είναι των Μάγιας και των Αζτέκων. Όταν οι λευκοί κατακτητές πάτησαν το πόδι τους στο Μεξικό, δε συνάντησαν αντίσταση, αλλά μια λαμπρή υποδοχή . Σύμφωνα με τους υπολογισμούς τους εκείνη την εποχή ακριβώς περίμεναν την έλευση του θεού Κουκουλκάν [ αυτός με την πυραμίδα που κατέβαινε σαν φίδι, το θυμηθήκατε;]. Αυτό το θεό που ήταν πάνω κάτω σαν το δικό μας τον Ερμή τον φαντάζονταν λευκό και προερχόμενο πέρα από τον Ατλαντικό και πίστευαν ότι θα έφερνε μια νέα επόχή. Μια νέα εποχή ήρθε, όχι ακριβώς βέβαια όπως την περίμεναν...
οι ιερείς των Μάγιας αναδείχθηκαν σε εξαίρετους παρατηρητές των αστρικών κινήσεων. Με απίστευτη επιμονή και υπομονή κατέγραφαν από γενιά σε γενιά τα αστρικά συμβάντα και τα συνδύαζαν με παρελθόντα γεγονότα ώστε να «προφητεύουν» τι μέλλει γενέσθαι. Η ζωή των πιστών ήταν απολύτως προδιαγεγραμμένη από την ημερομηνία γέννησής τους . Έδιναν ακόμα στα παιδιά τους το όνομα της μέρας που γεννήθηκαν. Ερμηνευτές της μοίρας αλλά και ρυθμιστές της αγροτικής παραγωγής ή όποιας άλλης κοινής δραστηριότητας ήταν οι ιερείς, φωλιασμένοι σε εντυπωσιακά μελετημένες πυραμίδες και αστεροσκοπεία.
Πάντως το σίγουρο είναι ότι οι Μάγιας μελετούσαν τις ηλιακές κηλίδες και τους κύκλους που έκαναν.Η μειωμένη δραστηριότητα των ηλιακών κηλίδων έφερε την μείωση της γονιμότητας της δικής τους φυλής και τον ξαφνικό θάνατο του πολιτισμού τους. Πίστευαν σε μία ημερομηνία – σταθμό για την ανθρωπότητα. Και δε θέλω να σας τρομάξω, αλλά η ημερομηνία αυτή είναι η 22α Δεκεμβρίου 2012. Βέβαια δεν σημαίνει ότι αυτή η ημερομηνία είναι της καταστροφής. Μπορεί να σημαίνει και μια καινούρια αρχή για την ανθρωπότητα. Ελπίζω όχι με συνολάκι προβιά- ρόπαλο.
Αλλά επειδή δεν μετράμε όλοι οι άνθρωποι το χρόνο με τον ίδιο τρόπο μη φοβάστε!
Αν είμαστε Βυζαντινοί θα λέγαμε ότι έχουμε 7518 Α.Κ.Κ (από κτήσεως κόσμου)
Αν είμαστε Κινέζοι θα λέγαμε ότι έχουμε 4.469
Αν είμαστε μουσουλμάνοι θα έχουμε 1387 από την Εγίρα του Μωάμεθ
Για τους Εβραίους αν μπορώ να υπολογίσω σωστά πρέπει να'ναι γύρω σρο 7774
Άρα μάλλον τη γλιτώσαμε πουλάκια μου, αφού στα περισσότερα ημερολόγια το 2012 πέρασε
Καληνύχτα και μη βάλετε ξυπνητήρι, αύριο είναι Κυριακή

4 σχόλια:

  1. Με το Διαδίκτυο οι αποστάσεις είναι σύντομη και είναι δυνατόν να είναι φίλοι, ακόμη και με διαφορετικές γλώσσες. Καλημέρα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Αχ αυτός ο χρόνος!Πότε δεν είναι αρκετός,μονάχα όταν μας προσθέτει χρόνια στην πλάτη είναι γενναιόδωρος Αγγελική μου.Και να σκεφτείς πως κάποιοι λένε ότι δεν υπάρχει ο χρόνος.
    Καλό μήνα και καλό βράδυ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. πραγματικά ο τρόπος που μετράει ο καθένας μας τον χρόνο είναι διαφορετικός. Μερικές φορες βασανιστικά αργά, και μερικές φορες τόσο γρηγορα. Το θέμα είναι κάθε πράγμα να γίνεται στον καιρό του και να μη μετανιώνουμε κοιτώντας πίσω το παρελθόν!
    Φιλιά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Μπράβο Κυρά Δασκάλα μας γι αυτήν την ανάρτηση.
    Ολες δηλαδή είναι εξαιρετικές, αλλά αυτή μας αρέσει πάρα πολύ.
    Είναι σημαντικό να ξέρουν οι άνθρωποι τη σχέση του Κρόνου με τον Χρόνο. Είναι η ίδια εντελώς.
    Ο χρόνος είναι πλασματικός, υπάρχει μόνο για τη γήινη συνείδηση για να μπορεί ο μέσος άνθρωπος να λειτουργεί.
    Ο Κρόνος είναι ο Δάσκαλος και ο λυτρωτής στην αστρολογία, όπως και ο Χρόνος.
    ΚΑΛΗΜΕΡΑ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Διαβάσαμε σήμερα;