Παρασκευή 20 Αυγούστου 2010

ΑΥΓΟΥΣΤΟΣ ...ΜΗΝΑΣ ΓΕΝΕΘΛΙΩΝ


Καλημέρα πουλάκια μου από την ωραία Μεσσηνία πάντα. Σήμερα έχω γενέθλια . Έχω γεννηθεί κι εγώ Αύγουστο που'ναι παχιές οι μύγες κι οι κολιοί και τα περιβόλια γεμάτα φρούτα. Ωραία εποχή για γέννα,αλλά όχι για γενέθλια γιατί όλοι λείπουν
Πέρυσι θυμάμαι ήθελα να κάνω σαματά με τα γενέθλια λόγω της στρογγυλοποίησής τους. Φέτος αποφάσισα να τα γιορτάζω ανά δεκαετία... Δε βαριέστε όλα μια ιδέα είναι. Να'μαστε καλά , να έχουμε υγεία κι ανθρώπους να μας νοιάζονται και να τους νοιαζόμαστε. Λέω να μην κόψω τούρτα ,γιατί η τούρτα παγωτό μ' όλα αυτά τα κεράκια θα λιώσει σίγουρα...
Στο μεταξύ λείπω περίπου 20 μέρες από την Αθήνα κι ακόμα δεν αισθάνομαι ότι έκανα διακοπές. Τι να πω ότι τα νησιά του Αιγαίου μου ταιριάζουν καλύτερα ή ότι φέτος δεν πήγα εκείνο το ταξίδι στην Πορτογαλία που μελετούσα! Πάντως έχω μείνει με μια αίσθηση ανικανοποίησης και πώς θα βγάλουμε το χειμώνα!
Λοιπόν τέλος τα επετειακά , ας κάνουμε και μια ξενάγηση στο χώρο. Κοντά στο χωριό που μένω είναι η μονή Βουλκάνου. Το όνομά της το'χει πάρει από τη λέξη Vulcano που σημαίνει ηφαίστειο. Στην πραγματικότητα το Βουλκάνο είναι ένα μικρό νησί μεταξύ Ιταλίας και Σικελίας και έχει πάρει το όνομά του από το θεό Vulcan που ήταν κάτι σαν το δικό μας τον Ήφαιστο.
Στο μικρό αυτό νησί λοιπόν , το ηφαίστειο που έχει πάνω του κάνει σαν να βήχει. Όταν το πιάσει ο ξερόβηχας "φτύνει" μεγάλα κομμάτια από βράχια ή πέτρες για μερικές ώρες και μετά ησυχάζει!
Λοιπόν επανέρχομαι στα ελληνικά δεδομένα. Το μοναστήρι του Βουλκάνου Μεσσηνίας είναι χτισμένο πάνω σ' ένα ύψωμα στη μέση του κάμπου της Ιθώμης. Το παλιό μοναστήρι χτίστηκε στην κορυφή του βουνού,κοντά στο βωμό του Δία που γίνονταν ακόμα και ανθρωποθυσίες αλλά εγκαταλείφθηκε λόγω των κακών καιρικών συνθηκών και ξαναχτίστηκε πιο χαμηλά.
H εικόνα της Θεοτόκου που έχει διασωθεί ως σήμερα και είναι θαυματουργή, έχει την επιγραφή ''η Oδηγήτρα επονομαζομένη εν τω όρει Bουλκάνω'' και αποδίδεται στον Aπόστολο Λουκά.
Για τον κάμπο της Ιθώμης και τα γύρω λαογραφικά θα τα πούμε ξανά .
Σας φιλώ

5 σχόλια:

  1. Χρόνια σου πολλά λοιπόν
    μια χαρά είναι τα γενέθλια
    μη μασάς!
    Για σκέψου
    να σε φροντίζουν μια ο λ ό κ λ η ρ η μέρα και να σου φέρνουν και δώρα!(αυτό που το πας;)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Χρονια σου Καλά και διασκεδαστικά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Χρόνια σου πολλά, με υγεία και ευτυχία!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Χρονια πολλα δασκαλιτσα μου!! Λιγο καθυστερημενα αλλα τι να καμω????

    Να σε χαιρομαστε! Οτι επιθυμεις μεσα απο την καρδια μου!

    Μαρουλοφιλακια!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Διαβάσαμε σήμερα;