Τετάρτη 1 Σεπτεμβρίου 2010

ΙΝΔΙΚΤΟΣ

Καλημέρα πουλάκια μου. Καλή σχολική χρονιά στους συναδέλφους και στους μικρούς μας μαθητές. Αν ζούσαμε παλιότερα, σήμερα θα λέγαμε και "αρχιχρονιά" ή καλή χρονιά , γιατί σήμερα είναι η αρχή της Ινδίκτου.Η λέξη Ίνδικτος είναι λατινική ελληνοποιημένη και σημαίνει ορισμός, διάγγελμα, πού εκδιδόταν από τους Ρωμαίους αυτοκράτορες, με σκοπό να καθορίζουν το ύψος των φόρων επί της παραγωγής της γης, που θα έπρεπε να πληρώσουν οι υπήκοοι της Ρώμης για τη συντήρηση του στρατού. Το διάγγελμα αυτό ίσχυε για δεκαπέντε χρόνια , γιατί κάθε δεκαπέντε χρόνια απολύονταν οι παλαιοί στρατιώτες και κατατάσσονταν οι νέοι.Με την πάροδο του χρόνου η λέξη Ίνδικτος έπαψε να σημαίνει μόνο διάγγελμα, αλλά σήμαινε και το διάστημα των δεκαπέντε ετών.
Πρώτος ο Μ. Κωνσταντίνος όρισε ως επίσημη μέτρηση του χρόνου (το 312 ή 313 μ.Χ.) την Ίνδικτο, πού άρχιζε την 1η Σεπτεμβρίου, εποχή που είχε τελειώσει η συγκομιδή των καρπών της γης.Με τον καιρό ορίστηκαν δύο είδη Ινδίκτου, η Καισαρική, δηλαδή η παλαιά ρωμαϊκή πού άρχιζε την 1η Σεπτεμβρίου και την οποία συνέχισε τό Βυζάντιο, και η Παπική, που άρχιζε στίς 25 Δεκεμβρίου και αργότερα την 1η Ιανουαρίου.Στη Δύση σιγά-σιγά επικράτησε ως αρχή του νέου έτους η 1η Ιανουαρίου, ενώ στην Aνατολή είχε παραμείνει η 1η Σεπτεμβρίου.Αυτός είναι και ο λόγος που η πρώτη Σεπτεμβρίου παρέμεινε μέχρι και σήμερα η αρχή του Εκκλησιαστικού έτους, μετά την καθιέρωση για όλους ως αρχής του πολιτικού έτους της 1ης Ιανουαρίου.
Εμείς μπορούμε να το δούμε σφαιρικά το θέμα και να γιορτάζουμε 2 φορές πρωτοχρονιά, έτσι για να δείξουμε ότι είμαστε και Ευρωπαίοι και Ανατολίτες.
Χθες είχα πάει Λιβαδειά για καθαρισμα του σπιτιού και μετά βγήκα να πιω ένα καφεδάκι στο πεζόδρομο. Λοιπόν η Λιβαδειά είναι μια μικρή , αλλά ζωντανή πόλη. Πολύς κόσμος, μεγάλη αγορά για τον πληθυσμό της, στην οποία βρίσκεις τα πάντα ,κι ένα απογευματινό σεργιάνι που με ενθουσίασε. Εκεινο που της λείπει, πιστεύω είναι ότι προσπαθεί να συνδυάσει το παλιό με το καινούριο και δεν κρατάει αλλού το ένα κι αλλού το άλλο. Ανάμεσα στα παλιά σπίτια που θα έδιναν ένα χαρακτήρα στην πόλη , ξεφυτρώνουν πολυκατοικίες διαφόρων ρυθμών που σε παραπέμπουν στη χρονολογία που χτίστηκαν. Έτσι έχεις μια εικόνα στο πως μεγάλωσε η πόλη, που δείχνει έντονα τα σημάδια του πλουτισμού της [ πολύ βαμπάκι], αλλά και της χωρίς σχέδιο επέκτασής της. Νομίζω πάντως ότι υπάρχουν πολλοί που προσπαθούν για την αναβάθμισή της... Και να σας πω και κάτι , θα μπορούσα να ζήσω άνετα εκεί. Άσε που το χιονοδρομικό είναι σχετικά κοντά και νομίζω ότι ήρθε η ώρα να μάθω κι εγώ σκι [χε, χε]
Σας φιλώ. Καλή χρονιά συνάδελφοι κι αν τη βγάλουμε καθαρή κυρίως εμείς στα 800 πρότυπα ολοήμερα θα γίνουμε δεκαθλητές.

4 σχόλια:

Διαβάσαμε σήμερα;