Τρίτη 28 Ιουλίου 2009

Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΟΥ ΒΕΛΛΕΡΟΦΟΝΤΗ- ΟΙ ΑΝΘΡΩΠΙΝΕΣ ΑΔΥΝΑΜΙΕΣ


'Οταν είσαι αρεστός και αγαπητός σε όλους και δη στους ... θεούς, το παίρνεις πάνω σου και ...μετά υπομένεις τις συνέπειες.
Ο Βελλεροφόντης, παιδιά, ήταν Κορίνθιος, γιος του Γλαύκου και εγγονάκι του Σίσυφου [ του ταλαίπωρου] πανέμορφος σαν θεός . Ήταν όμως και ζωηρός , γι' αυτό σ' έναν καυγά σκότωσε το Βέλλερο [ από κει πήρε το όνομά του ΦΟΝΙΑΣ ΤΟΥ ΒΕΛΛΕΡΟΥ] πάνω στα νεύρα του και οι θεοί του επέβαλαν να εξαγνιστεί. Έφυγε λοιπόν από την Κόρινθο και πήγε στην Τίρυνθα στο βασιλιά Προίτο για να τον εξαγνίσει. 'Ελα όμως που εκτός από τον εξαγνισμό , μια και ήταν ομορφόπαιδο, τον ερωτεύτηκε η γυναίκα του Προίτου.
Ο Βελλεροφόντης ανένδοτος. " Όχι καλή μου , στο σπίτι που με φιλοξενούν και με ταϊζουν". Τσαντίστηκε η βασίλισσα με την απόρριψη "Έτσι είσαι , του λέει, θα σε φτιάξω εγώ..." Πάει γραμμή στον Προίτο και του λέει τα χίλια μύρια , για παρενόχληση και τέτοια. Ο Προίτος ήρθε και άναψε .Δεν μπορούσε όμως να τον σκοτώσει στην Τίρυνθα. Τον έστειλε λοιπόν στον πεθερό του΄και μαζί του'δωσε κι ένα γράμμα, γιατί τάχα αργούσαν τα ΕΛ.ΤΑ. Το γράμμα φυσικά έγραφε"Σκότωσέ τον άμα τη εμφανίσει", αλλά ο Βελλεροφόντης πού ταν και τυχερούλης ξέχασε να το δώσει και τη γλίτωσε προσωρινά. Όταν όμως κάποια στιγμή το θυμήθηκε και το έδωσε , ο πεθερός του Προίτου δεν μπορούσε πλέον να τον σκοτώσει γιατί ήταν φιλοξενούμενός του.
Έσπασε το κεφάλι του και τελικά βρήκε τη λύση. Τον έστειλε να πάει να σκοτώσει τη Χίμαιρα, τέρας με 3 κεφάλια ένα από λιοντάρι, ένα από ακτσίκα κι ένα από δράκο. Ο Βελλεροφόντης πήγε και οι θεοί του Ολύμπου που είδαν την αδικία , αποφάσισαν να τον βοηθήσουν. Ο Ποσειδώνας του χάρισε τον Πήγασο και η Αθηνά τον ημέρεψε βάζοντάς του χρυσό χαλινάρι. Έτσι για το Βελλεροφόντη ήταν πανεύκολο να σκοτώσει το τέρας όντας πάνω στο φτερωτό άλογο και πετώντας τα βέλη του. Ο πεθερός του Προίτου του ανέθεσε κι άλλες επικίνδυνες αποστολές, αλλά αυτός τις έφερε όλες εις πέρας.Μετά από αυτό του είπε για το γράμμα του Προίτου, του έδωσε την άλλη του κόρη για γυναίκα και το μισό του βασίλειο.
Τότε ήταν που ο Βελλεροφόντης άλλαξε και μέσα του φώλιασε η εκδίκηση για τον Προίτο. Ξαναγύρισε στην Τίρυνθα, πήρε τη γυναίκα του Προίτου πάνω στον Πήγασο τάζοντάς της αγάπες και λουλούδια. Κι αυτή τον πίστεψε... Τσ τσ τσ!
Δεν πρόλαβε όμως να το χαρεί , γιατί ενώ πετούσαν πάνω από τη θάλασσα με την AIR PEGASUS, έπεσε και πνίγηκε ... Οι θεοί τα είχαν βάλει για τα καλά με το Βελλεροφόντη, που το' χε πάρει πάνω του και ήθελε να γίνει ένας απ' αυτούς, γιατί θεωρούσε τον εαυτό του ανίκητο.Έστειλαν ένα έντομο στον Πήγασο, τον Οίστρο, που τον τσιμπούσε συνέχεια , ο Πήγασος αφηνίασε και τον γκρέμισε στη γη... Άλλοι λένε ότι έμεινε κουτσός, άλλοι ότι σκοτώθηκε , άλλοι ότι τρελλάθηκε και τριγυρνούσε εδώ κι εκεί. Κρίμα κρίμα το παλικάρι
Προσοχή στους εγωισμούς και στις επάρσεις μας , παιδιά. Για μένα το λέω κυρίως...
Καληνύχτα

4 σχόλια:

  1. καλημερούδια...
    θα σε έλεγα Πόποτα που καλοκαιριάτικα μας κάνεις μαθήματα αλλά τα γράφεις ωραία..

    τα σέβη μου..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Καταπληκτική απόδοση της ιστορίας.
    χαχαχα
    Φιλάκια δασκαλίτσα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. το εκπληκτικό στην υπόθεση της Χίμαιρας, σύμφωνα με την χαμένη τραγωδία του Ευριπίδη, είναι ότι σκότωσε την Χίμαιρα και τα 54 μέλη του πληρώματος της, τι μαθαίνει κανείς αν σκαλίζει!!!!!
    τώρα το θέμα είναι που βρήκα τη χαμένη τραγωδία; έ όποιος ψάχνει, αν είναι τυχερός βρίσκει!!!!
    είδες τι μπορεί να σου προξενήσει μια γυναίκα, συκοφαντία για σεξουαλική παρενόχληση!!!!!
    αυτή κι αν το είχε πάρει επάνω της, αυτή κι αν είχε έπαρση, εμάς μια χαρά μας βρίσκω!!

    αξιοπρόσεκτο στην ιστορία είναι ότι ο πεθερός του Προίτου ήταν στα παράλια της Ασίας,
    στην τραγωδία αναφέρει ότι όταν παντρεύτηκε την άλλη κόρη του ΠΡΟΙΤΟΥ,
    το πρωί θα ήταν βασιλιάς στη Λυκία και το απόγευμα στην Πελοπόννησο, τώρα πως θα έφτανε σε τόσο μικρό διάστημα, από το ένα μέρος στο άλλο, μάλλον τούρμπο μηχανή είχε ο Πήγασος

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. μου άρεσε η ιστορία του Βελλεροφοντη…
    μα πιο πολύ η δική σου αφήγηση…
    ομολογώ ότι την βρίσκω καταπληκτική!!…
    η μυθολογία & και τα σύγχρονα παραμύθια είναι στις προτιμήσεις μου…
    καλή σου μερα

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Διαβάσαμε σήμερα;