Σάββατο, 9 Ιανουαρίου 2010

ΕΠΑΝΑΚΑΜΨΑΜΕ!


Καλησπέρα πουλάκια μου , καλή χρονιά , με υγεία και πάντα δημιουργική. Επανήλθα λοιπόν μετά από ολιγοήμερη ταλαιπωρία , με άγχη και ανασφάλειες. Τέλος καλό , όλα καλά και να είμαστε ολογαρκείς μ'αυτά που μας δίνονται , να μην γκρινιάζουμε και να εκτιμάμε το πολύτιμο αγαθό της υγείας. Ακόμα θέλω να ευχαριστήσω τη μικρή μου φίλη που μου συμπαραστάθηκε όλες αυτές τις μέρες , που μου' κανε παρεα χωρίς να το ζητήσω και που περνάγαμε τα βράδια πιο εύκολα φτιάχνοντας πραγματάκια, τα οποία θα σας δείξω κάποια στιγμή [ καλά βγήκανε τελικά!]. Αυτά ήταν η κεντρική ιδέα από αυτά που έζησα τις τελευταίες μέρες. Το σχολείο άρχισε, οι μαθητές μου γύρισαν ορεξάτοι για ζαβολιές και για μάθημα , τολμώ να πω. Λοιπόν σήμερα , αν και πέρασαν τα Χριστούγεννα θα σας πω ένα παραμυθάκι για τον gingerbread man , εκείνο το κουλουράκι .
Μια μέρα μια ηλικιωμένη γυναίκα έψηνε ένα μελόψωμο σε σχήμα ανθρώπου για να το φάει ο άντρας της. Ξαφνικά άκουσε μια φωνούλα να λέει:"Βγάλε με από δω , βγάλε με από δω"
Άνοιξε παραξενεμένη την πόρτα και το μελόψωμο άρχισε να τρέχει , ενώ η γυναίκα μαζί με τον άντρα της το κυνηγούσαν σ' όλη την κουζίνα.
Το μελοψωμο τους κορόιδευε λέγοντάς τους "τρέξτε όσο θέλετε , δε θα με πιάσετε είμαι ο gingerbread man".Μετά βγήκε στο δρόμο και συναντησε ένα άλογο , μια αγελάδα που δεν μπόρεσαν να τον φτάσουν . Μετά συνάντησε μια αλεπού που τον ακολούθησε ως το ποτάμι. Εκεί το μελόψωμο-μπισκοτούλης σταμάτησε γιατί δεν ήξερε να κολυμπάει. Η αλεπού προσφέρθηκε να τον βοηθήσει και να τον περάσει απέναντι πάνω στην ουρά της. Έτσι κι έγινε. Μα καθώς έφταναν η αλεπού του είπε να φύγει από την ουρά της γιατί βάρυνε πολύ και να πάει να καθίσει πάνω στη μύτη της. Ο μπισκοτούλης το έκανε , αλλά η αλεπού γρηγορότερη τον πέταξε ψηλά και τον προσγείωσε μέσα στο στόμα της. Το υπόλοιπο ταξίδι τον έκανε στην κοιλιά της...
Αν λοιπόν επιθυμείτε να φτιάξετε μπισκοτούληδες να και η συνταγή
ΓΙΑ ΤΗ ΖΥΜΗ
3 1 / 4 φλιτζάνια κοσκινισμένο αλεύρι για όλες τις χρήσεις
3 / 4 κουταλάκι μαγειρική σόδα
3 / 4 φλιτζανιού ανάλατο βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου
1 / 2 φλιτζάνι σκούρα καφέ ζάχαρη
1 τζίντζερ
1 κανέλα

1 / 2 κουταλάκια του γλυκού γαρίφαλο

1 / 2 κουταλάκι μοσχοκάρυδο
1 / 4 κουταλάκι μαύρο πιπέρι
2 κουταλάκια του γλυκού αλάτι
1 μεγάλο αυγό
1 / 2 φλιτζάνι ,μελάσα
Προαιρετικά σταφίδες, σοκολάτα, καραμελίτσες
ΓΙΑ ΤΗ ΓΙΡΛΑΝΤΑ
1 ασπράδι αυγού
1 / 2 κουταλάκι του γλυκού χυμό λεμονιού
1 3 / 4 φλιτζανιού ζάχαρη άχνη
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Σ' 'ενα μεγάλο μπολ ανακατεύουμε το αλεύρι , τη σόδα και τα μπαχαρικά . Στο μίξερ χτυπάμε το βούτυρο και τη ζάχαρη και μετά προσθέτουμε τα αυγά και τη μελάσα. Στο μίγμα αυτό προσθέτουμε το αλεύρι σιγά σιγά και ανακατεύουμε . Παίρνουμε τη ζύμη , τη χωρίζουμε σε 3 κομμάτια ,την τυλίγουμε σε μεμβράνη και τη βάζουμε στο ψυγείο για τουλάχιστον 1 ώρα. Μετά ανοίγουμε τη ζύμη μ' ένα πλάστη και την ξαναβάζουμε για 5-10 λεπτά στο ψυγείο. Κόβουμε τα μπισκότα στο σχήμα που θέλουμε και τα διακοσμούμε με καραμέλες σταφίδες κλπ. Τα ψηνουμε σε προθερμασμένο φούρνο για 8-10 λεπτά. Τα αφήνουμε να κρυώσουν λίγο και τα βγάζουμε με σπάτουλα.
Για να κάνουμε την άσπρη γιρλάντα χτυπάμε το ασπράδι με το χυμό λεμονιού και την άχνη μέχρι που να στέκονται και διακοσμούμε με κορνέ ή σακουλίτσα που έχουμε κόψει την άκρη της.
Νομίζω ότι οι μπισκοτούληδες τρώγονται και άλλες μέρες εκτός Χριστουγέννων, εμείς , ας πούμε μπορούμε να τους βάλουμε κι ένα καπελάκι και να φτιάξουμε για τις Απόκριες.
Λέμε τώρα!
Και δεν παίρνω τη δουλειά από την Έλενα ή τη Γαστερόπληγα. Εγώ είμαι ερασιτέχνης έως και αδαής.
Καληνύχτα

17 σχόλια:

  1. Περαστικα λοιπον και γλυκες και ομορφες οι μερες σας σαν τον μπισκοτουλη σου.
    Εχθες πηγα για μαλλια στο Κανγκουρο και σε μελετησαμε με την Αγγελικη που ειναι στο κατω μαγαζι.
    Της ειπα οτι οποτε ερχομαι εδω τυχαινει να ερθει και η Αγγελικη απο το blog και καθε φορα η μια ερχεται και η αλλη φευγει, να δω ποτε θα συναντηθουμε απο κοντα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Απο την βιασυνη μου αλαξα και το ονομα της Μαριας την ειπα και αυτην Αγγελικη.
    Εγω την κουβεντα σου την ειχα με την Μαρια λοιπον και οχι με την Αγγελικη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Να είσαι γερή και δυνατή.
    Για την περιπέτεια του μπισκοτούλη, αξίζει να προσπαθήσω και για τα εγγόνια μου που το σχήμα
    του θα τους ενθουσιάσει.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Oh!!!! That looks awesome.... They are perfect & tempting too...

    Ash....
    (http://asha-oceanichope.blogspot.com/)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Με όλη μας την εκτίμηση,
    σας απονέμεται,
    το βραβείο Αγάπης για το Παιδί,
    για την προσφορά σας στο Παιδί.

    Από το Χαμομηλάκι

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Καλά, μιλάμε με εντυπωσίασες σήμερα!!!
    Και ιστοριούλα και συνταγή σούπερ, έχεις γίνει ...επικίνδυνη αντίπαλος κυρία μου!!! χα χα χα!
    Μπράβο Αγγελικούλα!
    Καλή αρχή και πάλι στο σχολείο!
    Φιλιά, καλή βδομάδα να χουμε!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Καλως μας ηρθατε παλι!! Καλη χρονια! Δεν θυμαμαι αν τα εχουμε ξαναπει.. Ωραιο το παραμυθακι δεν το ηξερα.. Για να την δοκιμασω την συνταγη δεν νομιζω αλλα μου φαινεται καλη.. Μπραβο σας!!

    Μαρουλοφιλακια!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. εχεις βραβειακι ελα να το παρεις!

    Μαρουλοφιλακια!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Καλημέρα και καλή εβδομάδα.
    Πάντα να μας γλυκαίνεις με κάθε τρόπο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. @πουαντερί τι θα γίνει μ' αυτή την κατάσταση; δε συγχρονιζόμαστε επιτέλους ; Εγώ για νήματα πήγα την Τρίτη. Άλλη φορά θα μου το λες να συναντιόμαστε εκεί.
    @Αντιγόνη για κάνε μια προσπάθεια πρακτική, γιατί εγώ είμαι και πολύ θεωρητική, τις πρακτικές τις αφήνω στους άλλους.
    @Ash ελπίζω να σου αρέσουν και να τα δοκιμάσεις.
    @hamomilaki ευχαριστώ πολύ , αλλά πιστεύω ότι το blog σου προσφέρει πολλά περισσότερα και με καθημερινή παρουσία.
    @ Έλενα βελτιώνομαι με όλες εσάς που έμπλεξα , τι να κάνω μπήκα στο πνεύμα [ όχι πολύ βαθιά, μη νομίσεις]
    @Μαrouli παιδί μου ευχαριστώ για τις ευχές, πάντα να'σαι καλά , πάντα αγαπησιάρα και γκρινιάρα επίσης . Αχ αυτή η Βοιωτία μέσα στην υγρασία ήταν χθες που πήγα!
    @ Καλοί μου Αστρο keep walking που λένε , περιμένω το Λέοντα μην ξεχνιόμαστε

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Έλα στο blog μου, να παραλάβεις το βραβείο σου!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. ΤΙ ΟΜΟΡΦΟΙ ΟΙ ΜΠΙΚΟΤΟΥΛΗΔΕΣ!!!!!ΘΑ ΤΟΥΣ ΠΑΡΩ ΚΑΙ ΘΑ ΦΥΓΩ ΚΑΘ ΟΤΙ ΕΙΜΑΙ ΓΛΥΚΑΤΖΗΣ.ΧΕ ΧΕ!!!ΚΑΛΗ ΕΒΔΟΜΑΔ ΝΑ ΕΧΕΙΣ.ΑΝΤΕΓΡΑΨΑ ΤΗΝ ΣΥΝΤΑΓΗ ΓΙΑ ΝΑ ΜΟΥ ΤΑ ΦΤΙΑΞΟΥΝ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Περαστικά σας!!!!
    Πολύ όμορφη ιστορία και φυσικά η συνταγή!!!!
    Τέτοιου είδους μπισκότα βρήκα τις γιορτές στο εξωτερικό και αναρρωτιόμουν πώς να γίνονται!!!!
    Να είσαι καλά για την συνταγή!!!!
    Αν θέλεις πέρνα και απο μένα έχεις να παραλάβεις κάτι!!!!
    φιλιά!:)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Περαστικά και σου έυχομαι να είσαι γερή και δυνατή από εδώ και πέρα.Φοβερή η συνταγή σου.Μπας και τη βάλω μπρος και απαλλαγώ από την οκνηρία που με διακατέχει.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Εδώ ξανά!!!!
    Επανέρχομαι γιατί έχω κάτι ακόμη για σένα!!!!
    Νομίζω ότι σου αξίζει!!!
    Πέρασε να το παραλάβεις!!!!
    Καλό βράδυ!:)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. Aγγελικούλα κι από εμάς ένα βραβείο σε περιμένει στο blog μας, με πολλή αγάπη!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Διαβάσαμε σήμερα;