Πέμπτη 5 Αυγούστου 2010

Η ΑΦΡΟΔΙΤΗ ΤΩΝ ΚΥΘΗΡΩΝ


Καλό μεσημέρι. Είδατε όταν ο άνθρωπος έχει σύνδεση και άνεση χρόνου; όλο αναρτήσεις κάνει. Ακόμα Κύθηρα είμαι και πού να πάμε άλλωστε; Αντικύθηρα το βλέπω τολμηρό και Ελαφόνησο πολύ μακρινό. Καλά το εξαντλήσαμε το νησί, τόχουμε φέρει 10 βόλτες γύρω γύρω. Χθες πήγαμε στο Μυλοπόταμο νομίζω το μόνο μέρος με πλατάνια,φθηνό φαγητό και δροσιά. Είδα εκεί ένα φανταστικό πάνινο καπέλο χειροποίητο. Το αγάπησα, αλλά 50 ευρώ για καπέλο πολλά δεν είναι; Να μια απασχόληση για extra εισόδημα. Να μάθω να κάνω τέτοια καπέλα. Πού και πώς όμως; Αχ μου'χει γεννηθεί η ιδέα να'χω ένα μαγαζάκι με χειροποίητα αντικείμενα σ' ένα νησί. Στη Νάξο ας πούμε. Και να γυρνάω μετά το σχολείο στο σπίτι να σταβλίζω τις αγελάδες. Φουλ πρόγραμμα , δε θα βαριέμαι καθόλου! Ποιος όμως παίρνει τέτοιες γενναίες αποφάσεις; Αποδράσεις μόνο του μυαλού μπορούμε να κάνουμε, νομίζω.
Αγελαδοτρόφος δεν είν κακό! Λοιπόν μέχρι να φτιάξω τη φάρμα, ας σας πω για τα Κύθηρα, εδώ που γεννήθηκε η Αφροδίτη. Η Αφροδίτη γεννήθηκε από τους αφρούς της θάλασσας που δημιούργησαν τα γεννητικά όργανα του Ουρανού όταν τα έκοψε ο γιος του ο Κρόνος [ ωραίος γιος!] και τα πέταξε . Καταλαβαίνετε το μέγεθος του Ουρανού και των μελών του για να δημιουργηθεί τόσος αφρός! Μετά η Αφροδίτη παρασύρθηκε από τα κύματα πάνω σ' ένα κοχύλι κι έφθασε στην Πάφο της Κύπρου, όπου κι εκεί λατρεύτηκε κι έγινε προστάτιδα του νησιού. Στα Κύθηρα η Αφροδίτη έχει το προσωνύμιο Ουρανία κι είναι προστάτιδα του αγνού έρωτα, ενώ στην Πάφο λέγεται Πάνδημος κι ήταν προστάτιδα του σαρκικού έρωτα [ διαλέξτε εσείς τον τόπο λατρείας]. Φυσικά η ανάδυση της Αφροδίτης από τη θάλασσα έχει να κάνει με τον τρόπο ανάδυσης του ίδιου του νησιού από τη θάλασσα με κάποιες ενδογενείς δυνάμεις, φαντάζομαι. Πολλά παλαιοντολογικά ευρήματα έχουν βρεθεί στο νησί που δείχνουν την ύπαρξή του από εκείνη την εποχή.
Σίγουρα πάντως η Αφροδίτη είναι θεότητα που έφεραν μαζί τους οι Φοίνικες , μάλλον παρεμφερής με την Αστάρτη. Οι Φοίνικες έφεραν μαζί τους και την τέχνη της βαφής των υφασμάτων με εκείνο το κοχύλι την πορφύρα που έβαφε κόκκινα τα βασιλικά ρούχα. Γι' αυτό τα Κύθηρα ονομάζονται και Πορφυρούσα.
Αυτά για σήμερα οι περιηγήσεις συνεχίζονται

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Διαβάσαμε σήμερα;