Παρασκευή 6 Αυγούστου 2010

Ο ΜΗΧΑΝΙΣΜΟΣ ΤΩΝ ΑΝΤΙΚΥΘΗΡΩΝ


Καλημέρα πουλάκια μου, συνεχίζουμε το μυθολογικο-λαογραφικό ταξίδι μας στα Κύθηρα. Σήμερα θα σας πω για το μηχανισμό των Αντικυθήρων,μια από τις πιο σημαντικές ανακαλύψεις της αρχαιότητας. Το Πάσχα του 1900 κάποιοι σφουγγαράδες από τη Σύμη γυρνούσαν από το ταξίδι τους από τις ακτές της Αφρικής. Μια τρομερή φουρτούνα που έπιασε τους ανάγκασε να πιάσουν στο λιμάνι των Αντκυθήρων και μια και δεν είχαν τι να κάνουν αποφάσισαν να εξερευνήσουν το βυθό της περιοχής.Κατά τύχη λοιπόν βρήκαν σε βάθος 60 μέτρων το ναυάγιο ενός ελληνικού πλοίου που πήγαινε στη Ρώμη με κοσμήματα, αγάλματα και όλων των λογιών τα εμπορεύματα. Ανάμεσά τους ο Έφηβος των Αντικυθήρων . Για να το ανελκύσουν πέρασε σχεδόν ένας χρόνος , γιατί τα μέσα που διέθεταν ήταν λίγα. Όταν τελικά το κατάφεραν ανάμεσα στα ευρήματα ήταν κι ένα ξύλινο κουτί που περιείχε γρανάζια και λεπτά χάλκινα φύλλα με δυσανάγνωστες επιγραφές.Στο εμπρός μέρος υπήρχαν δυο ομόκεντροι δίσκοι, με ενδείξεις ημερομηνίας σε σχέση με τη θέση του ήλιου και ημερομηνία σε σχέση με τη σελήνη. Στην πίσω όψη υπήρχαν δυο δίσκοι. Ο ένας μετρούσε μέρες του σεληνιακού μήνα, αλλά και τον υπολογισμό των εκλείψεων της σελήνης.Στο τμήμα που διασώθηκε υπάρχει ημερολόγιο βασισμένο στους χρόνους ανατολής και δύσης λαμπρών άστρων (όπως ο Αρκτούρος), είτε αστερισμών του ζωδιακού κύκλου (όπως οι Δίδυμοι και ο Ταύρος), είτε ακόμη χαρακτηριστικών αστρικών ομάδων (όπως οι Υάδες).
Οι επιστήμονες δεν μπορούσαν με ακρίβεια να κατανοήσουν τις λειτουργίες του αρχαίου υπολογιστή και τον σκοπό που κατασκευάστηκε και επικρατούσαν οι εκδοχές ότι το τεχνολογικό αντικείμενο του αρχαίου κόσμου ήταν ένα πλανητάριο ή ένας αστρολάβος, ένα περίπλοκο σύστημα πλοήγησης, ή ένα αστρονομικό ρολόι.

Μετά από δεκαετίες μελετών, γνωρίζουμε πλέον με σιγουριά ότι η υπολογιστής των Αντικύθηρων κατασκευάστηκε στο δεύτερο μισό του δεύτερου αιώνα π.χ. και είναι σχεδιασμένος να παρακολουθεί τους κύκλους του Ηλιακού Συστήματος δηλαδή τις φάσεις και τις θέσεις του Ήλιου και της Σελήνης όπως και τις ηλιακές και σεληνιακές εκλείψεις.

Σήμερα το γυρίσαμε στο επιστημονικό λιγάκι, αλλά θα επανέλθω με κάτι πιο λάιτ
Σας φιλώ

1 σχόλιο:

Διαβάσαμε σήμερα;